Väikelapse uppumine võib emale tuua tingimisi vangistuse (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohus mõistis kaks meest riigireetmises süüdi.
Harju maakohus mõistis kaks meest riigireetmises süüdi. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Prokurör taotles esmaspäeval Harju maakohtus mullu kevadel väikelapse uppumisega lõppenud õnnetusjuhtumi eest emale tingimisi vangistust.

Prokuröri hinnangul tuleks ema mõista süüdi oma tegevusetusega ettevaatamatusest lapse surma põhjustamises ning karistada teda üheksa kuu pikkuse tingimisi vangistusega, mida vähendatakse lühimenetluse tõttu kohe ühe kolmandiku võrra.

Kaitsja hinnangul tuleks aga ema puhul rakendada karistusseadustiku paragrahvi, mis lubab ta karistusest vabastada, kuna ta on kuriteo tagajärje tõttu ise raskelt kannatanud.

Kohus langetab otsuse 14. veebruaril.

Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi jättis naine mullu 9. märtsil oma kolmeaastase lapse järelevalveta, mistõttu laps uppus Vääna jõkke.

Uurimisandmetest nähtub, et mullu 9. märtsi õhtul helistas politseisse naine ning teatas, et tema kolmeaastane laps on kadunud. Sündmuskohale jõudnud politseipatrull selgitas välja, et laps oli väljas üksi, kui ta ema oli majas koos teise lapsega ning tegeles koduste asjadega. Isa kodus sel ajal ei olnud.

Last otsima asunud ametnikud leidsid lapse surnukeha samal õhtul Vääna jõest. Kriminaalasja materjalide kohaselt viibis laps umbes tund aega üksi talu territooriumil ja mänguväljakul, mis asub 24 meetri kaugusel Vääna jõest. Uurimisversiooni kohaselt läks laps jõe äärde ja libises vette.  

Süüdistuse kohaselt jättis naine väikelapse järelevalveta, mis tõi kaasa lapse surma ettevaatamatusest. 

Ringkonnaprokurör Rita Siniväli sõnul on riigikohus varasemalt märkinud, et kolmeaastane laps on arusaamisvõimetu ning tema elu ja tervist ohustab eeskätt tema enda suutmatus välismaailmas objektiivselt eksisteerivaid ohte teadvustada ja nendele ohtudele vastavalt käituda.  

«Seetõttu on lapsevanematele perekonnaseadusega pandud kohustus tegutseda lapse huvides vajaliku hoolsusega, kaitsta last tema elu ja tervist ähvardavate ohtude eest, sealjuures ette näha ja ennetada kahjuliku tagajärje saabumist. Antud juhul jättis lapsevanem hooletult oma kohustused täitmata, sel põhjusel on talle esitatud süüdistus lapse ettevaatamatu surma põhjustamises,» märkis prokurör.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles