ÜRO eksperdid: Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammid on veel alles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea mandritevaheline ballistiline rakett Hwasong-15. Illustratiivne foto.
Põhja-Korea mandritevaheline ballistiline rakett Hwasong-15. Illustratiivne foto. Foto: KCNA KCNA / REUTERS / Scanpix

Põhja-Korea tuuma- ja ballistiliste rakettide programmid on endiselt alles ning Pyongyang hajutab rakettide kokkupanemist ja testimist, et vältida nendele lõppu teha võivaid rünnakuid, ütlesid ÜRO eksperdid raportis.

ÜRO Julgeolekunõukogule esitatud raportis märgitakse, et sanktsioonid Põhja-Korea vastu on olnud ebaefektiivsed, sest Pyongyang on hankinud ebaseaduslikult naftalaadungeid laevalt-laevale ümberlaadimise "massiivse suurendamise" kaudu, müünud keelu eirates sütt ja rikkunud relvaembargot.

"Korea Demokraatliku Rahvavabariigi tuuma- ja ballistiliste rakettide programmid on jäänud alles," märgiti raportis.

"Komisjon leidis, et Põhja-Korea kasutab tsiviilobjekte, seal hulgas lennuvälju, et ballistilisi rakette kokku panna ja testida eesmärgiga efektiivselt ära hoida "lõppu tegevaid" rünnakuid," lisati dokumendis.

Raport esitati ÜRO JN-i liikmetele ajal, mil USA president Donald Trump valmistub teiseks tippkohtumiseks Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga. Washington loodab, et see toob kaasa konkreetsed edusammud Pyongyangi relvaprogrammide lammutamisel.

ÜRO on USA juhtimisel kehtestanud Põhja-Koreale karmid sanktsioonid seoses tuumakatsetuste ja rakettide lennutamisega 2017. aastal.

"Komisjon leidis, et Põhja-Korea lennuvälju ja sadamaid kasutatakse (ÜRO) resolutsiooni pidurdamatuks rikkumiseks alates ebaseaduslikust naftaimpordist ja söeekspordist kuni suure koguse sularaha riiki smugeldamiseni Põhja-Korea kodanike poolt."

Põhja-Korea jätkab ka relvaembargo rikkumist ja on püüdnud smugeldada kerget relvastust Süüriasse, huthimässulistele Jeemenisse, samuti Liibüasse ja Sudaani.

Finantssanktsioonid on endiselt ühed kõige halvemini elluviidud sanktsioonidest ning Põhja-Korea on aktiivselt vältinud sanktsiooniderežiimi meetmeid, lisati raportis.

Põhja-Korea finantsinstitutsioonid tegutsevad vähemalt viies riigis, seda hoolimata ÜRO kehtestatud piirangutest.

Põhja-Korea diplomaadid aitavad oma riigil sanktsioonidest kõrvale hiilida, hoides mitmes riigis pangakontosid oma kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles