Austraalia tühistas Hiina miljardäri elamisloa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia lipp.
Austraalia lipp. Foto: Jason Lee / Reuters/Scanpix

Kahte Austraalia erakonda rahastanud Hiina miljardär jäeti Austraalia elamisloast ilma ja ta ei tohi riiki naasta, sest selgusid tema sidemed Hiina Kommunistliku Parteiga

Austraalia siseministeerium tühistas Huang Xiangmo alalise elamisloa ja lükkas tagasi tema kodakondsustaotluse.

Tuntud kinnisvaraarendaja on annetanud kahele Austraalia erakonnale miljoneid ning sattunud sageli ühele pildile riigi juhtivate poliitikutega nagu ekspeaminister Malcolm Turnbull ja opositsioonijuht Bill Shorten.

Miljardäri tegevust hakati uurima pärast seda, kui ilmnesid tema sidemed Hiina kompartei agentuuriga Ühtne rindetöö osakond, mida süüdistatakse opositsiooni neutraliseerimises ja maailmas poliitilise mõjuvõimu ostmises.

Austraalia peaminister Scott Morrison keeldus nii tundlikku teemat kommenteerimast, kuid ütles, et valitsus toimib talle antud nõuannetest lähtuvalt ja nii tehakse ka sel korral.

Välisminister Marise Payne ütles, et kindlasti ei halvenda Huangilt elamisloa võtmine Canberra ja Pekingi suhteid.

Austraalia luureteenistus on väljendanud juba mõnda aega kartust, et Hiina püüab sekkuda riigi institutsioonidesse ja kasutab juurdepääsu saavutamiseks hämarat poliitiliste annetuste süsteemi. Ametkond olevat hoiatanud ka Austraalia poliitilist eliiti Huangilt ja teiselt miljardärilt Chau Chak Wingilt annetusi vastu võtmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles