Menstruatsioonihütt nõudis Nepalis tänavu juba neljanda ohvri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menstruatsioonihütt Nepalis.
Menstruatsioonihütt Nepalis. Foto: Prakash Mathema / AFP/Scanpix

21-aastane naine sai neljandaks teadaolevaks ohvriks ebaseaduslikule traditsioonile, mille käigus sunnitakse Nepali menstrueerivaid naisi kodudest lahkuma ja hüttides magama, vahendab Guardian.

Lääne- Nepalis asuvast Doti piirkonnast pärit Parbati Bogati suri tõenäoliselt vingumürgitusse, kui magas väikeses akendeta hütis. Bogati elutu keha avastas läinud nädala neljapäeval tema ämm.

Vaid mõni nädal enne seda leiti ühest laudast surnuna 35-aastane Amba Bohara ja tema kaks poega – üheksane Ramit Bohara ning 12-aastane Suresh Bohara. Nende surmad Doti naabruses asuvas Bajura piirkonnas panid osa perekondi oma külade menstruatsioonihütte hävitama.

Tava keelati Nepalis 2005. aastal. Läinud aastal määrati selle pealesurujatele 3000 Nepali ruupia (23 eurot) suurune rahatrahv ja kolmekuune vangistus. Sellest hoolimata on traditsioon, mida seostatakse hinduismiga, juurdunud mõne Nepali piirkonna tavadesse.

See dikteerib, kus naine võib menstruatsiooni ajal süüa, magada ja kellega suhelda. Arvatakse, et naised lämbusid lõkkesuitsu kätte, sest nad üritasid külmas sooja saada.

2010. aastal selgus valitsusametnike tehtud küsitlusest, et üks viiest Nepali naisest järgis tava. Isegi riigi pealinnas Kathmandus hoitakse versiooni sellest au sees. Seal pole naistel lubatud sel perioodil astuda kööki ega katsuda jumalakujusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles