Lavrov: lahkume tuumajõudude leppest 6 kuu pärast ja vastame USA-le sümmeetriliselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: IGOR KOVALENKO / EPA/Scanpix

Moskva lahkub keskmaa tuumajõudude lepingust (INF) kuue kuu pärast ja vastab USA sammudele peegelmeetmetega, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov. 

«Mis puudutab INF-lepingut, siis oleme USA paljasõnaliste süüdistuste peale kõik öelnud. President (Vladimir) Putin sõnastas meie seisukoha: vastame peegelmeetmetega,» sõnas Lavrov Türkmenistani pealinnas Aşgabatis pressikonverentsil. 

«USA peatas oma osaluse lepingus. Meie tegime sedasama. Sellekohaselt pärast kuu kuu möödumist, pärast USA ametlikku nooti lepingu ülesütlemise kohta lakkab see kehtimast,» rõhutas Vene välisminister.

Vastuseks USA presidendi Donald Trumpi ettepanekule sõlmida INF-lepingu asemele uus leping ütles Lavrov, et Venemaal ei napi relvastuskontrollialgatusi. 

«Mis puutub sellealaseid ja muid strateegilist tasakaalu ja relvastuskontrolli puudutavaid edasisi läbirääkimisi, on Vene president Vladimir Putin meie seisukoha selgelt sõnastanud: algatusi, mida me oleme ameeriklastele ja tervikuna lääne NATO ametivendadele teinud, ei ole vähe,» ütles Lavrov.

«Oleme palju kordi meenutanud oma algatusi, kutsunud üles läbirääkimistele, mitte venitama küsimustega, mis muu seas puudutavad strateegilise ründerelvastuse leppe (START) pikendamist, selle kehtivus lõppeb 2021. aastal,» märkis ta.

Lavrov rõhutas, et kuna lääne ametivennad ei ole neile reageerinud, käskis president temal ja Vene kaitseministril Sergei Šoigul neid teemasid mitte susida.

Nii USA kui Venemaa teatasid nädalavahetusel, et peatavad osaluse INF-lepingus, mis keelab maismaal baseeruvad lühi- ja keskmaaraketid, mille laskeulatus jääb 500 ja 5500 kilomeetri vahele.

«Ehk saame läbi rääkida uue kokkuleppe üle, kaasates Hiina ja teised. Aga võib-olla ei ole see võimalik ja sel juhul kavatseme me teistest kulutuste ja innovatsiooni osas kaugele ette rebida,» lausus Trump eile õhtul aastakõnes kongressile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles