Brasiilia ekspresident Lula mõisteti veel ligi 13 aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lula vabastamist nõudev loosung .
Lula vabastamist nõudev loosung . Foto: EPA/Scanpix

Brasiilia kohus mõistis kolmapäeval endise presidendi Luiz Inácio Lula da Silva 12 aastaks ja 11 kuuks vangi uues korruptsiooni ja altkäemaksuga seotud kohtuasjas.

73-aastane Lula kannab juba 12-aastast vanglakaristust korruptsiooni eest. Vasakpoolne president oli Brasiilias võimul aastail 2003-2010. 

Viimase süüdistuse kohaselt oli Lula lasknud kahel ehitusfirmal renoveerida oma maamaja, tagades vastutasuks neile lepingud riikliku naftafirmaga Petrobras.

Lula istub alates 7. aprillist vanglas sarnase süüdistuse alusel ehk mereäärse korteri vastuvõtmise eest suurelt ehitusfirmalt samuti vastutasuks lepingutele Petrobrasiga.

Endine president on eitanud oma süüd mõlemas kohtuasjas ja kavatseb teise otsuse nagu varasemagi edasi kaevata, nimetades neid poliitiliselt motiveerituiks. 

Brasiilia seaduste kohaselt võib vanglakaristused kanda üksteise järel, kui nende kogupikkus ei ületa 30 aastat. 

Lula hoidis mullu oktoobris peetud presidendivalimiste eel arvamusküsitlustes pikalt juhtpositsiooni, kuid tal keelati süüdimõistmise tõttu kandideerida. 

Valimised võitis teises voorus parempopulist Jair Bolsonaro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles