Kiire hinnatõus võttis aasta alguses kõvasti hoogu maha (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske puuvili odavnes jaanuaris 11 protsenti.
Värske puuvili odavnes jaanuaris 11 protsenti. Foto: Toomas Huik

Kaupade ja teenuste hinnad tõusid jaanuaris aastaga 2,7 protsenti. Viimati oli hinnatõus nii väike kaks aastat tagasi. 

Võrreldes eelmise kuu ehk möödunud aasta detsembriga hinnad aga hoopistükis langesid, teatas statistikaamet. 

Enim mõjutasid tarbijahinnaindeksit, mis kaupade ja teenuste hinnatõusu näitab, eluasemekulud, mis andsid kogutõusust ligi poole. Nii kallines elekter aastaga 18 protsenti ja tahkekütus 20 protsenti, teatas statistikaamet.

Seevastu mootorikütused olid tänavu odavamad kui möödunud aasta jaanuaris – bensiin oli 5,4 protsenti ja diislikütus 3,5 protsenti odavam kui mullu.

Toidukaupadest kallines jaanuaris enim värske köögivili (27%), kartul (25%) ja kaasaostetav valmistoit (14%). Kõige rohkem odavnesid suhkur (20%), värske puuvili (11%) ja munad (11%).

Side- ja transpordihinnad langesid aastaga vastavalt 4,8 ja 2,8 protsenti.

Seoses elanike tarbimisstruktuuri ja hindade pideva muutumisega ajakohastab Statistikaamet tarbijahinnaindeksi kaalusüsteemi ja arvutuste aluseks olevaid esinduskaupu igal aastal.

2019. aastal vastab tarbijahinnaindeksi kaalusüsteem elanike 2018. aasta keskmisele kulutuste struktuurile. Arvutuste aluseks olevateks baashindadeks on 2018. aasta detsembri hinnad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles