Maria Butina poiss-sõber sai süüdistuse pettuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Butina.
Maria Butina. Foto: Press Service of Civic Chamber of the Russian Federation/HANDOUT / EPA / Scanpix

USAs tegutsenud Vene agendi Maria Butina ameeriklasest poiss-sõber Paul Erickson sai süüdistuse pettuste korraldamises.

Vabariiklane ja Rahvusliku Relvaassotsiatsiooni (NRA) liige Erickson sai süüdistuse investorite petmises. Ta väitis, et talle kuuluvad firmad ehitavad Põhja-Dakota osariigis maju ning peavad hooldekodusid. Süüdistuse kohaselt pettis Erickson investoreid ka ratastoolide disaini- ja tootmisfirma kaudu. Ta teenis juhtumitega sadu tuhandeid dollareid ebaseaduslikku tulu ning kasutas seda isiklikul otstarbel. Lisaks on Ericksoni tabanud ka kahtlustus rahapesus.

Erickson aitas Butinal jõuda konservatiivide siseringi. Vene agendiks osutunud naine oli aastatel 2013-2017 kontaktis kõrgete konservatiivide ja NRA juhtivliikmetega. Ta vahistati eelmisel aastal.

Muu hulgas organiseeris Butina 2015. aasta detsembris NRA delegatsiooni külaskäigu Venemaale ning viis nad kokku Venemaa ametnikega. See visiit kerkis üles ka uurimise käigus, kus on luubi alla võetud võimalik kokkumäng president Donald Trumpi valimiskampaania ja Venemaa vahel.

Erickson aitas Butinal Washingtonis kõrgkooli astuda. Paar elas koos ajal, mil Butina õppis ja samal ajal vabariiklaste hulgas kontakte kogus.

Eelmise aasta detsembris tunnistas Butina end süüdi mõjuvõimsa Vene pankuri ja president Vladimir Putini vana sõbra Aleksandr Toršini heaks töötamises. Ta tegutses eesmärgiga luua mitteametlikud suhtluskanalid ameeriklastega, kellel on mõjuvõim USA poliitikas.

Maria Butina.
Maria Butina. Foto: Alexandria Sheriff's Office / ZUMAPRESS.com / Scanpix

«Butina otsis võimalust mitteametlikke suhtluskanaleid Vene Föderatsiooni heaks ära kasutada,» teatas USA justiitsministeerium.

Butina kaudu loodud kontaktide kaudu pakkus Erickson omakorda, et võib tekitada suhtluse Kremli ja Trumpi kampaania vahel.

USA meedia teatel võib see tähendada, et Erickson võib saada süüdistuse ebaseaduslikus tegevuses Venemaa agendina ja vandenõus osalemises. Eile esitatud süüdistuses polnud otseselt mainitud Ericksoni suhet Butinaga, kes viibib vanglas ning ootab karistuse määramist.

Samas tehti vihjeid. Mainiti raha saatmist USA ülikoolile ja initsiaalidega M.B märgistatud isikule. M.B võib tähistada just Maria Butinat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles