Ole oma naha vastu hea: 6 ainet, mida nahahooldustoodetes vältida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maksim Vostrikov / PantherMedia / Scanpix

Siin on kuus peamist ainet, mida tasuks nahahooldustoodetes vältida.

1. Parabeenid

Parabeenid on sünteetilised säilitusained, mida kasutatakse, et vältida kosmeetikatoodetes bakterite levimist ja kindlustada nende pikem eluiga. Kõige rohkem leiab toodetest butüül-, etüül-, metüül-, isobutüül- ja propüülparabeene. Parabeenid suudavad läbida nahabarjääri ja võivad mõjutada meie hormoonide tootlikkust. 

2. Sulfaadid

Sulfaadid, peamiselt Sodium Lauryl Sulfate (SLS) ja Sodium Laureth Sulfate (SLES) on tõhusad rasvade eemaldajad ja vahutajad, mistõttu võib neid enamasti leida šampoonidest, dušigeelidest ja teistest pesuainetest. Sulfaadid pesevad nahalt maha loomuliku kaitsekihi, mis võib põhjustada kuivust, ärritust ja tundlikkust.

3. Ftalaadid

Ftalaate leidub näiteks parfüümides, et aidata neil pikemalt peal püsida. Samuti võib neid leida näiteks küüne- ja juukselakkidest. Nad imenduvad kiiresti ja häirivad hormoonide tasakaalu. Mõned uuringud seostavad ftalaate ka rinnavähiga.

4. PEG ühendid

PEG ühendid, mille järele on tavaliselt lisatud erinevad numbrid, on kahjulikud abiained, mis muudavad naha ja juuksed siledamaks, kuid ei lase nahal normaalselt hingata. PEG ühendid sisaldavad tihti etüleenoksiidi, mis on tuntud oma kantserogeense toime poolest.

5. Kunstlikud lõhnaained

Lõhnaained tekitavad tavaliselt kõige rohkem allergilisi reaktsioone, sest nad mõjutavad meie kesknärvisüsteemi. Enamasti on kasutusel ained perfume, parfum, fragrance.

6. Mineraalõlid

Mineraalõlid on naftajäägid, mida kasutatakse kosmeetikas niisutava komponendina. Tegelikult tekitavad mineraalõlid aga nahale kiletaolise kihi, nii et nahk ei saa hingata ja poorid võivad ummistuda, kirjutab Women'sHealth.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles