Kolmas Skripali tappa üritanud GRU agent ei lahkunud Suurbritanniast (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GRU agendid Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga.
GRU agendid Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga. Foto: AP/Scanpix

Endise Venemaa spiooni Sergei Skripali ja tema tütre Julia tapmiskatsega seotud kolmas Vene sõjaväeluure (GRU) agent ei põgenenud pärast rünnakut Suurbritanniast, kirjutas Telegraph.

Varjunime Sergei Fedotov all tegutsenud GRU agent reisis Ühendkuningriiki samal päeval, mil sinna saabusid ka teised kaks palgamõrvarit, kes Skripali tappa püüdsid. Tema võltsitud passi seerianumber erines teiste agentide omadest vaid mõne numbri võrra.

Number on sarnane teiste paljastatud GRU agentide omadele. Sarnase seerianumbriga pass oli näiteks ka agent Eduard Šišmakovil, keda süüdistatakse Montenegro peaministri tapmiskatses enne sealset referendumit NATOga liitumiseks.

Fedotov pidi olema tagasi Moskvasse mineval lennul koos teiste agentidega, kuid allikate kohaselt oli ta oma pagasi välja võtnud ning lennule mitte läinud. Pole selge, miks Fedotov seda tegi, kuid ilmselt jäi ta närvimürgirünnaku järel vähemalt mõneks päevaks Suurbritanniasse. Fedotov võis jääda riiki, kuna ta sai aru, et Skripali ei suudetud tappa.

Skripali üritasid tappa varjunimede Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov taha varjunud GRU agendid. Hiljem paljastati, et Petrov ja Boširov olid hoopis kõrged GRU ohvitserid Aleksandr Miškin ja Anatoli Tšepiga, kes olid mõlemad saanud Ukrainas sõdimise eest president Vladimir Putinilt Venemaa kõrgeima sõjalise autasu.

Fedotovi tegelikku isikut pole veel paljastatud. Samuti pole päris selge tema roll endise GRU agendi Skripali ründamise juures. Väljaande Fontanka sõnul pole aga mingit kahtlust, et Fedotov kasutas varjunime.

Dokumentide andmebaasidest ega sotsiaalmeediast pole Fedotovi kohta jälgi leitud. Samuti pole tema nimele Fontanka teatel Venemaal registreeritud kinnisvara, sõidukeid ega telefoninumbrit.

Ühe teooria kohaselt tõi ta Venemaalt Suurbritanniasse rünnakuks kasutatud närvimürgi Novitšok ning andis selle üle oma kolleegidele.

Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga Salisbury linnas. 
Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga Salisbury linnas. Foto: HO / AFP / SCANPIX

Kui Miškin ja Tšepiga jäid Salisbury linnas turvakaamerate vaatevälja rünnaku toimumise päeval, siis Fedotovi kohta selliseid pilte teadaolevalt ei eksisteeri. See annab alust arvata, et ta ei reisinud koos kolleegidega Salisburysse.

Varasemalt on spekuleeritud, et Fedotov võis teostada luuret ning anda oma kolleegidele teada, millal Skripalid rünnakupäeval kodust lahkusid. Miškin ja Tšepiga pihustasid närvimürki Skripali kodu ukselingile.

Võimalik on ka see, et Salisburysse reisinud kolleegidest paar aastat vanem Fedotov võis operatsiooni Londonist juhtida. Fontanka andmeil reisis Fedotov Suurbritanniasse varasemalt ka 2016. ja 2017. aasta märtsis.

Samuti lendas ta koos Miškiniga 2014. aasta alguses Tšehhi, kus jälgiti Skripali liikumisi ajal, mil ta tõenäoliselt Tšehhi salateenistust informeeris. Tõendid suurendavad võimalust, et 2010. aastal spioonivahetusega Suurbritanniasse saadetud Skripal võis olla GRU sihtmärgiks juba neli aastat enne rünnakut.

Ehkki Skripalid jäid rünnaku järel ellu, nõudis Novitšok siiski ühe inimese elu. Salisbury elanik Dawn Sturgess suri pärast kokkupuudet parfüümipudelisse peidetud närvimürgiga, mille Miškin ja Tšepiga hooletult ära viskasid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles