Kaheksa supertoitu, millest KOHE teadma peaksid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Blender

Mis on supertoit?

 

Toitumiskultuuri maailmas on juba pikemalt hoogu kogunud põnev trend: superfoods ehk supertoidud. Mõned sellised ebamaised väetoidud on juba eesti inimeste toidulaual koha saavutanud, kuid on mitmeid, mille toimeainetest ja kasutamisest laialdaselt levinud informatsioon puudub. Kas teadsid, miks kutsutakse mooruspuu marju nooruspuu marjadeks? Või millisest supertoidust saab kaks korda rohkem kofeiini kui kohvist?  Mis annab supertoidule selle „super“ faktori?

Foto: Blender

Supertoidud, maakeeli väetoidud erinevad masstoidust ja toidulisanditest just sellepärast, et nendes on peidus tunduvalt rohkem toitaineid, vitamiine, antioksüdante ja mineraale. Supertoidud annavad tavatoiduga võrreldes kiiremini ja kergemini omastatavat energiat ning on mõõduka kalorsusega. Lisaks sellele on toidulisandites aga ka tavatoidus palju säilitus-, ja lisaaineid kui samas supertoidud on puhtad ja neid töödeldakse minimaalselt. Kui toidulisandid ei sisalda piisavalt toitaineid ega asenda tervisliku toitumist siis supertoitudes on lisaks vitamiinidele sees ka kõrge toitainesisaldus. Supertoite on palju ning nad aitavad erinevate terviseprobleemide või tervisega seotud eesmärkide saavutamisel. Peamised positiivsed mõjud supertoidu tarbimisel on näiteks parem enesetunne, südametöö toetus, haiguste vastane toime, positiivne mõju kaalulangetusele jpm.

Energia ja tugev immuunsus supertoitudest

Arvestades pimedat aega ning vajadust energia järele tekib soov tarbida midagi energiarikast, mis ei oleks alati kohvi. Supertoit guaraana sisaldab endas loodusliku kofeiini, mida on 2x rohkem kui kohvis. Lisaks sellele aitab guaraana väsimuse ja peavalu vastu ning parandab keskendumisvõimet. Guaraana väe täiustamiseks nii maitse kui ka toimeainete poolest sobib puhas toorkakao. Mis on tavalise kakao ja toorkakao vahe ning miks on toorkakao nii tervislik? Toores kakaopulber on külmpressi meetodil valmistatud kakaopulber, mille toiteväärtus on eriti kõrge, kuna teda pole kuumutatud ning kõik vajalikud toitained on alles jäänud. Poes müüdavad tavalised kakaopulbrid on kuumutatud ehk nende toiteväärtus on pea olematu. Toorkakaos on palju magneesiumi, rauda, kaltsiumi ja tsinki. Lisaks sellele on toorkakao on hea kiudainete allikas ja sisaldab palju E- ja C-vitamiini, lisaks ka kehas mõnutunnet tekitavaid aineid nagu serotoniini, dopamiini, ehk siis toorakakao on tõeline tujutõstja!

Kui guaraana juba proovitud, siis tõeline tervislik energia-allikas on Jaapani roheline tee matcha. Matchas sisaldub 15x rohkem antioksüdante kui mustikas. Lisaks sellele sisaldub matchas naturaalselt kofeiini, mis annab pikaajalist energiat, ehk matcha on tervislikum alternatiiv kohvile. Proovi matchat smuuti sees või kuuma joogina.

Foto: Blender

Supertoidud kui vitamiinipommid

Tulles tagasi küsimuse juurde miks mooruspuu marju kutsutakse nooruspuu marjadeks, siis vastus on väga lihtne – nendes on ohtralt antioksüdante ja sellist ühendit nagu resveratrool, millel on vananemisvastane toime. Lisaks sellele on mooruspuu marjades rohkem C-vitamiini, kui apelsinis, seega nad on ka head immuunsuskaitse loojad.  Mooruspuu marjadel on naturaalselt magus maitse, seega smuutidele magusaine asemel sobivad nad ideaalselt!

Lisaks pimedast ajast tingitud energiapuudusele kimbutavad inimesi meie kliimas ka erinevad haigused. Nende ennetamiseks on olemas täitsa Eesti oma supertoit – astelpaju marjad, mida on nimetatud ka immuunsuse parimaks sõbraks; seda oma kõrge C-vitamiini sisalduse poolest. Lisaks sellele on astelpaju marjades palju B-grupi vitamiine ja E-vitamiini.

Palju jõudu ja tugevust annab ka supertoit maca, mis peletab eemale stressi, tasakaalustab hormoone ja peletab väsimust. Maca on maitse poolest väga neutraalne, seega sobib nii smuutidesse kui ka pudru peale või sooja joogi sisse.

Foto: Blender

Suveks kergemaks supertoitude abiga

Kui aga sooviks on saleneda või kehale lihtsalt ühte korraliku puhastuskuuri pakkuda, siis selleks sobivad ühed põnevad rohelised supertoidud nagu klorella ja spiruliina mis on mageveevetikad ning sisaldavad ohtralt meie kehale vajalikke vitamiine ja mineraale. Klorella puhastab keha radioaktiivsetest metallidest ja teistest mürkidest, mis toidu ja alkoholiga organismi kogunevad. Klorella seob mürke meie soolestikus ning seetõttu aitab klorella leevendada kroonilist kõhukinnisust ja kiirendab seedimist. Lisaks sellele on klorellas tohutu kogus klorofülli, mis toetab maksa optimaalset tööd ja selle puhastumist. Spiruliinal on sarnased omadused – kiirendab seedimist ja puhastab keha jääkainetest. Lisaks sellele on spiruliinas tohutult toitaineid aga vähe kaloreid, mis aitab kaalu langetada nii, et toitained saamata ei jääks. Need rohelised supertoidud sobivad mõnusalt hapukate marjade nagu astelpaju ja goji marjadega.

Kui aga kodus supertoitudest smuutide tegemine päris käpas pole, siis Blenderis on neid lausa 7. Need supersmuutid on kokku pandud koostöös toortoitujast supertoidu spetsialistiga, Horre Salustega,  kes on Eesti oma toor-šokolaadide, Stay Young tootja ning orgaaniliste supertoitude maaletooja. Arvestades klientide vajadusi oleme kokku pannud supersmuutid, mis rahuldavad olenevalt päevast ja ajast erinevaid vajadusi. Guaraana ja toorkakaoga supersmuuti Energyzer, klorellaga supersmuuti Cleanser, spiruliinaga supersmuuti Stay Young, astelpaju marjadega supersmuuti Immunity ja mooruspuu marjadega supersmuuti Less Stress. Blenderis teeme supersmuutisi ka take-away topsi, ehk smuuti saab koju või kontorisse turgutuseks kaasa haarata.

Foto: Blender
Copy
Tagasi üles