Ukraina raada kinnistas NATO ja EL-i kursi põhiseaduses (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko rõõmustab töövõidu üle.
Ukraina president Petro Porošenko rõõmustab töövõidu üle. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Ukraina ülemraada kinnitas täna president Petro Porošenko algatatud seaduseelnõu, mis kinnistab Ukraina NATO ja Euroopa Liiduga liitumise kursi põhiseaduses.

Interfaxi korrespondendi sõnul hääletas Ukraina strateegilise EL-i ja NATO-ga liitumise suuna kinnistamise poolt põhiseaduses 334 raadasaadikut.

Eelnõu vastu oli 35 saadikut, selhulgas 31 Opositsioonibloki fraktsiooni liiget. 

Protseduuri reeglite kohaselt vajab põhiseaduse muutmine vähemalt 300 häält.

Muudatuse järgi kuulub riigi EL-i ja NATO täisõiguslikuks liikmeks saamise strateegilise suuna elluviimine ülemraada pädevusse.

Kursi elluviimise garandiks saab president, valitsus peab aga omakorda tagama strateegilise suundumuse Ukraina nende ühendustega liitumisele.

Lisaks kinnistatakse Ukraina põhiseaduse preambulis, et ülemraada kinnitab Ukraina rahva Euroopa identiteeti ning Ukraina Euroopa ja euroatlantilise suuna pöördumatust. 

Põhiseaduse üleminekusätetest kõrvaldati norm, mille kohaselt Ukrainas asuvate sõjaväebaaside kasutamine välisüksuste ajutiseks majutamiseks on võimalik rendi tingimustel Ukraina ülemraadas ratifitseeritud rahvusvaheliste lepingutega sätestatud korras.

Põhiseaduse muudetused jõustuvad päev pärast avaldamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles