Vabaerakond kahtlustab Seederit seaduserikkumises (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. Foto: Sander Ilvest

Vabaerakonna tegevjuht Vahur Kollom esitas riigiprokuratuurile kuriteoteate, milles palub kontrollida, kas erakonna Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder on endise põllumajandusministrina käitunud õiguspäraselt, olles MTÜ Eestimaa Spordiliidu «Jõud» juhatuse liige samal ajal, kui ministeerium MTÜ-le raha eraldas. 

Kollom viitab avalduses MTÜ Eestimaa Spordiliit «Jõud» pikaajalisele rahastamisele, paludes riigiprokuratuuril kontrollida võimalikku mõjuvõimuga kauplemist või toimingupiirangu rikkumist.

«Minu hinnangul pani Helir-Valdor Seeder konkreetselt 2012. aasta käskkirja allkirjastades põllumajandusministrina tegutsedes toime karistusseadustiku §-s 300¹ käsitletud ametialase süüteo, milleks on toimingupiirangu rikkumine. Küsitavad on tegelikult ka 2013. ja 2014. aasta käskkirjad, kus on ilmselge, et Seeder korraldas iseendaga seotud spordiliidu rahastamist, kuid lasi need allkirjastada teda lühikeste välisvisiitide ajal asendanud ministril, kes ministeeriumi juhtimist tegelikult ei korraldanud,» seisab Kollomi riigiprokuratuurile esitatud kuriteoavalduses.

Seeder oli põllumajandusministri ametis aastatel 2007–2014 ning ühtlasi MTÜ Eestimaa Spordiliidu «Jõud» juhatusse kuulnud alates 2011. aastast. Selle aja jooksul on ministeeriumi kulurealt eraldatud MTÜ-le järgmised summad: 31. jaanuari 2011.a käskkirjaga nr 27 – 67 108 eurot; 9. veebruari 2012.a käskkirjaga nr 28 – 65 231 eurot; 17. jaanuari 2013.a käskkirjaga nr 20 – 65 000 eurot; 17. jaanuari 2014.a käskkirjaga nr 12 – 65 000 eurot.

Seeder: Vabaerakond soovib end näidata

Seederi sõnul on tegu Vabaerakonna valimiseelse sooviga end näidata ja uudiskünnist ületada ning ta näeb Vabaerakonna käitumismustris sarnasust Eesti 200ga, kes tegi riigiprokuratuurile avalduse seoses nn katuserahade jagamisega.

«Spordiliidu rahastamine on toimunud traditsiooniliselt riigieelarvest: oli enne minu ministriks saamist selline rahastamise skeem ja on ka pärast kõik need aastad samamoodi  olnud.» Seederi sõnul eraldatakse raha läbi maaeluministeeriumi (alates 1. septembrist 2015 muudeti põllumajandusministeeriumi nimi maaeluministeeriumiks), kuna liidu moodustavad maakondlikud spordiliidud.

«Spordialaliitudes on läbi aegade olnud ministreid. Ega nad ei saa seetõttu keelduda riigieelarveseaduse täitmisest,» märkis Seeder kokkuvõtteks.

Prokuratuur teeb otsuse uuel nädalal 

«Avaldus laekus prokuratuurile esmaspäeval. Prokuratuur tutvub avalduses välja toodud väidetega ning 10 päeva jooksul otsustatakse, kas on alust kriminaalmenetluse alustamiseks või mitte,» selgitas riigiprokuratuuri nõunik Olja Kivistik. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles