Venemaa: strateegilise tuumarelvastuse piiramise lepe võib olla ohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Vladimir Putini ja Donald trumpina.
Meeleavaldajad Vladimir Putini ja Donald trumpina. Foto: Omer Messinger / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov teatas, et Ameerika Ühendriigid pole näidanud üles soovi pikendada 2021. aastal aeguvat strateegilise tuumarelvastuse piiramise lepet (START).

Kõnelused START-leppe uuendamise osas peavad algama sel aastal, et seda oleks võimalik 2021. aastal uuendada, lausus Rjabkov. Seni ei ole USA Rjabkovi sõnul leppe uuendamise osas huvi üles näidanud.

Rjabkov hoiatas, et aeg leppe uuendamiseks hakkab otsa saama ning tuleval aastal toimuvad USA presidendivalimised võivad leppe uuendamise kõnelusi segada.

2011. aasta veebruaris jõustunud ja 2021. aasta veebruarini kehtiv START III näeb ette kasutusvalmis tuumalõhkepeade arvu vähendamise 1550-le, strateegiliste tuumalaengu kandjate (mandritevahelised ballistilised raketid ning pommitajatel ja allveelaevadel asuvad ballistilised raketid) arvu kärpimist 700-le.

«Plaan B seisneb tänasel päeval selles, et peame ühel või teisel viisil saavutama USA administratsioonilt siiski selgema seisukoha neis küsimustes, need (küsimused) on olemas, neid ei saa eirata. Me ei saa neist kõrvale hoida,» rõhutas Rjabkov. 

Rjabkov pidas tõenäoliseks, et START-lepingu saatust hakatakse kasutama USA 2020. aasta presidendivalimiste kampaanias. 

Vene asevälisminister süüdistas Ühendriike tahtmatuses START-leppe üle kõnelusi pidada ja nimetas seda märguandeks Washingtoni soovist lasta sel aeguda.

Vastuseks küsimusele, kas võib arvestada, et START-i saatus otsustatakse USA järgmise administratsiooni ajal, juhtis Rjabkov tähelepanu asjaolule, et 5. veebruariks 2021 (mil kehtiv START III aegub) on USA järgmise presidendi ametisseasumisest möödas vaid kaks nädalat. 

«Kui vaadata varasemate administratsioonide kogemust, õnnestub selle ajaga tegelikult heal juhul määrata ametisse uue administratsiooni tähtsaimad ametnikud, rääkimata aseministritest ja kaitseministeeriumi tähtsamatest juhtidest jne,» sõnas asevälisminister.

«Kuidas saab siis rääkida, et nad jõuavad otsustada midagi enne selle lepingu tähtaja lõppu? See oleks vähemalt naiivne,» märkis ta

Valge Maja teatas eelmisel nädalal, et peatab keskmaa-tuumajõudude piiramise leppe (INF) tingimuste täitmise, sest Venemaa on leppe tingimusi korduvalt rikkunud.

USA riiklik julgeolekunõunik John Bolton on näidanud üles vastumeelsust nii INF- kui START-leppe osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles