ÜRO ekspert: Khashoggi tapsid Saudi ametnikud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamal Khashoggi.
Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali/AP/Scanpix

Saudi Araabia ajakirjaniku tapmist ÜRO konsulaadis uuriv ÜRO eriraportöör ütles neljapäeval, et Jamal Khashoggi tapmine oli ettekavatsetud ja selle panid toime kuningriigi ametnikud.

«Minu missiooni käigus Türki kogutud tõendid näitavad piisaval määral (prima face), et härra Khashoggi oli jõhkra ja ettekavatsetud tapmise ohver, mille kavandasid ja panid toime Saudi Araabia ametnikud,» sõnas ÜRO raportöör Agnes Callamard Türgi-viisiiti lõpetades ÜRO avalduse vahendusel. 

Washington Posti kolumnist Khashoggi tapeti 2. oktoobril Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis. Tema säilmeid ei ole seni leitud. 

Türgi ametiisikud on kutsunud tapmist rahvusvaheliselt uurima ning tauninud Ar-Riyadi poolset vähest koostööd. 

Saudi võimud püüdsid esialgu mõrva maha salata ja tunnistasid seda alles mitu nädalat hiljem välisriikide survel.

Kuningriigi võimude teatel panid mõrva toime «volitusteta tegutsenud» Saudi ametnikud, kuid USA Luure Keskagentuur (CIA) on väidetavalt järeldanud, et selleks andis suure tõenäosusega käsu kroonprints Mohammed bin Salman.

Saudi Araabia on esitanud seoses mõrvaga süüdistuse 11 isikule, kellest viiele taotletakse surmanuhtlust. 

Callamard ütles, et Khashoggi mõrv ja ajakirjaniku tapmise jõhker viis on toonud tema lähedastele kaasa pöördumatu tragöödia. «Samuti tõstatab see mitu järelmit rahvusvahelisel tasandil, mis nõuavad rahvusvahelise kogukonna, sealhulgas ÜRO, kiireloomulist tähelepanu,» lausus raportöör. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles