Tööandjad: ka need, kellel oli Reformierakonnast kõrini, pidid Ratase valitsuses pettuma (17)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar.
Toomas Tamsar. Foto: TOOMAS TATAR / PM/SCANPIX BALTICS

Tööandjate keskliidu hinnangus Eesti majandusele selgub, et eelmise aasta neljandas kvartalis jäi majandusspidomeetri kiirus samaks – 80 kilomeetrit tunnis. Negatiivselt ollakse jätkuvalt meelestatud valitsuse majanduspoliitika suhtes.

Möödunud aasta kolmanda kvartaliga võrreldes tegi suurima positiivse muutuse vaadeldavas perioodis tööstussektori tootmismahu kasv, kuid tulevikuks prognoosis kolmandik ettevõtete juhte siiski tootmismahu vähenemist. Suurima negatiivse muutusena neljandas kvartalis prognoosivad ehitusettevõtted järgmise 12 kuu jooksul teadus- ja arendusinvesteeringute vähenemist.

Verni Loodmaa, Eesti hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees ütles, et külalislahkuse tööstusharus on juba pikemalt olnud väljakutseks lisaks kvalifitseeritud tööjõu puudusele ka sektori kasumlikkus, mis otseselt pärsib konkurentsivõimet. «Oktoobris konjunktuuriinstituudi tehtud uuringu järel on majutuse ja toitlustuse valdkonna kasumlikkus 3,4 protsenti, Eesti ettevõtluse keskmine 6 protsenti, Euroopa Liidus 20 protsenti.»

Kasumlikkuse langus on Loodmaa sõnul otseselt seotud sektori võimekusega investeerida nii tootearendusse kui ka oma inimestesse. «Seetõttu on väga oluline, et see riik suunaks enam rahalisi vahendeid kutseharidusse ja töötajaskonna ettevalmistamisse. Möödunud aastal toimunud kutseeksamite riigipoolse rahastamise järsk vähendamine ei ole hea plaan ning mõjub halvasti kvalifitseeritud tööjõu ettevalmistamisele.»

Tööandjate keskliidu sõnul ei tööta näiline kaasamine ja loosungitel põhinev majanduspoliitika. «Eelmise, Taavi Rõivase valitsuse ajal oli rahulolematute vastajate keskmine osakaal 37 protsenti. Ka need, kes Reformierakonna valitsemisstiilist väsinult lootsid uuelt valitsuselt muutust, pidid hiljem siiski pettuma. Nii on Jüri Ratase valitsuse ajal keskmine majanduspoliitikaga rahulolematute osakaal tõusnud 53 protsendini,» teatas keskliit.

Tööandjad soovitavad peatselt ametisse astuvale valitsusele ettevõtjaid kuulata. «Juba 90ndatel sai selgeks, et demograafiline areng võib viia Eesti pankrotti. Tööjõupuudus on juba aastaid olnud nii majandusekspertide, rahvusvaheliste organisatsioonide kui kohalike ettevõtjate hinnangul suurimaks majandusarengut takistavaks teguriks. Ka innovatsiooni, mis võimaldaks ettevõtetel kallimalt müüa, väiksema arvu inimestega toota ja töötajatele kõrgemat palka maksta, saavad juurutada vaid kõrgemalt kvalifitseeritud inimesed,» kirjutas keskliit oma hinnangus.

Kokkuvõttes ootavad tööandjad märtsis valitavatelt erakondadelt enam julgust ja vastutustunnet kuulata praktikuid ja teha õigeid asju, mitte seda, mis ainult rahvale meeldiks.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles