Eesti modellindust raputanud kupeldamisskandaali uurimine lõpetati (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Klaus Westermann / Scanpix

Põhja prefektuur ja Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetasid kõmulise kriminaalmenetluse, mis puudutas väga tugevalt Eesti modellinduses toimunud väidetavat kupeldamist.

Kriminaalmenetlus lõpetati, sest kahtlused prostitutsiooni vahendamisest ei leidnud kinnitust.

2017. aasta oktoobris jõudsid avalikkuseni väited noorte naiste seotusest kupeldamisega modelliagentuurides. Kahtluste kontrollimiseks alustasid politsei ja prokuratuur sama aasta lõpus kriminaalmenetlust, mille käigus kuulati üle ja vesteldi kokku ligi 80 inimesega. Kogutud tõendite põhjal ei tuvastanud politsei ega prokuratuur, et keegi oleks kuriteo toime pannud.

Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Saskia Kase sõnul kontrolliti politseile esitatud teavet äärmise põhjalikkusega. «Prokuratuuri ja politsei jaoks oli tegemist tõsise süüdistustega ning kontrollisime kõiki meieni laekunud infokilde. Kogutud andmetel ei ole põhjust kellelegi kuriteokahtlustust esitada, sest uurimise käigus ei tuvastatud, et keegi oleks teeninud raha seksi vahendamise eest.  Sel põhjusel otsustasime koos politseiga kriminaalmenetluse lõpetada,» ütles Kask.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juhtivuurija Ardo Ranne ütles, et lisaks ajakirjanduses nimetatud inimesele on uurijad rääkinud kokku ligi 80 inimesega. «Pärast teema tõstatamist meedias pöördus politsei poole palju inimesi, kes võisid kirjeldatud juhtumi ja inimestega seotud olla. Uurimise käigus kuulati tunnistajatena üle ligemale 25 inimest. Et saada paremini selgust, kas ja kuidas kirjeldatud sündmused aset leidsid ja kas nende puhul keegi kuriteo toime pani, vesteldi lisaks tunnistajatele ka kümnete teiste inimestega. Võimalikud juhtumid, millel esinesid viited kupeldamisele, jäid aastatetagusesse aega ning on tänaseks aegunud. Viimase viie aasta sündmuste kohta kogutud andmetel toimus kõik täisealiste inimeste vahel kokkuleppeliselt,» lisas Ranne.

Prokurör Kase sõnul on Eestis kuritegu prostitutsiooni vahendamine ehk kupeldamine, mitte prostitutsioon ise. «Tuvastasime kahetsusväärselt palju noori naisi, kes teadlikult ja vabatahtlikult olid erinevate kingituste eest nõus ennast müüma ja said seeläbi valusa õppetunni.  Neid kõiki ühendab tõdemus, et täna nad kahetsevad oma otsuseid ja käituksid teisiti. On tänuväärne, et see teema avalikkuseni jõudis, kuna seeläbi on võimalik ehk sarnase valiku ees olevatel noortel teha õigemaid otsuseid,» ütles prokurör Kask.

Kriminaalmenetluse viis läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo ja juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles