Esindajatekoja demokraat: Trumpi tagandamise üle hääletatakse igal juhul (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al Green.
Al Green. Foto: Godofredo A. Vasquez / AP / Scanpix

Demokraadist kongresmen Al Green ütles eile USA Kongressi Esindajatekojas, et president Donald Trumpi ametist tagandamise protsessi algatamiseks korraldatakse igal juhul hääletus.

Texasest kongressi valitud Green on üritanud presidenti juba kahel korral ebaõnnestunult ametist kangutada. Sel korral sidus ta Trumpi tagandamise Virginia kuberneri Ralph Northami ümber kerkinud skandaaliga, kelle ülikooli aastaraamatust leiti rassistliku sisuga pilte.

Green nõudis Northami tagasiastumist, kuid sidus skandaali Trumpiga, kes on korduvalt rassistlike kommentaaridega silma paistnud.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Chris Kleponis / RS/MPI/Capital Pictures / SCANPIX

«Mõistan, miks sellisel tasemel kitsarinnalisust teatud piirini tolereeritakse, sest me ei taha võidelda presidendi vastu,» sõnas ta. «Kui me lubame presidendil kitsarinnaliselt tegutseda, siis kuidas saame tõsimeeli nõuda kuberneri tagasiastumist?»

Green nimetas end kongresmeniks, kes on valmis tegutsema pärast 400 aastat kestnud viha, silmakirjalikkust, orjandust ja teisi koledusi. «Meil on olnud 400 aastat sellega tegelemiseks, aga me pole seda teinud. Mis on parem viis selles riigis kitsarinnalisusega tegelemiseks, kui öelda, et kõrvaldame sel põhjusel presidendi ametist?»

Ta võttis oma mõtted kokku: «Tagandamise üle hääletatakse igal juhul, hoolimata sellest, mida (eriuurija Robert) Muelleri komitee ütleb. Kitsarinnalisust ei saa poliitikas toetada.»

Green ja teised presidendi tagandamise pooldajad väidavad, et Trump on Muelleri uurimise kõrval toime pannud ka mitmeid teisi tegusid, mille eest ta ametist kõrvaldada tuleks. Greeni kõrval soovib Trumpi kõrvaldamist teiste hulgas ka mõjukas miljardärist Demokraatliku Partei suurannetaja Tom Steyer.

Esindajatekojas on aga Green Trumpi kõrvaldamise ideed suuresti üksinda edendanud. Spiiker Nancy Pelosi sõnul ootavad demokraadid Muelleri raportit ja otsustavad alles siis, kas presidenti üritatakse ametist tagandada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles