Skripalide ründamisega seotud GRU agent võis mürgitada kolm bulgaarlast (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga.
Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga. Foto: HO / AFP / Scanpix

Salisbury närvimürgirünnakuga seotud kolmas Venemaa sõjaväeluure (GRU) agent võis mängida rolli kolme inimese mürgitamises Bulgaarias, kirjutas Telegraph.

Kui algselt süüdistati Sergei ja Julia Skripali mürgitamises kaht GRU agenti, siis hiljem tuvastati juhtumiga seoses ka kolmas kahtlusalune - 45-aastane venelane, kes kasutas varjunime Sergei Vjatšeslavovitš Fedotov.

GRU agent Fedotov võis Skripalide ründamise kõrval olla seotud ka 2015. aastal toimunud kahtlase mürgitamisjuhtumiga Bulgaarias. Fedotov saabus Bulgaariasse vaid mõni päev enne seda, kui kohalik ettevõtja ja tema poeg tundmatu aine tõttu haiglasse sattusid.

Uuriva ajakirjanduse projekt Bellingcat avastas koostöös oma Venemaa partneri The Insideriga, et Fedotov lendas Moskvast Burgassesse 2015. aasta 24. aprillil. Ta pidi nädal aega hiljem Sofiast Moskvasse lendama, kuid muutis plaane ning ostis 28. aprilli hilisõhtul hoopis Istanbuli lennujaamast viimase hetke pileti Moskvasse.

Samal päeval toimetati haiglasse bulgaarlane Emilian Gebrev, kes kukkus Sofias toimunud vastuvõtul kokku. Umbes samal ajal halvenes järsult ka Gebrevi täiskasvanud poja ning ühe teise mehe tervislik seisund. Kõik kolm viidi haiglasse tõsiste mürgistussümptomitega. Arstide hinnangul olid mehed mürgiga kokku puutunud 28. aprillil või päev varem.

Bulgaarias toimunu kerkis esile vaid päev pärast seda, kui ajaleht Telegraph teatas, et Fedotov ei ilmunud pärast Skripalide ründamist lennule Londonist Moskvasse. Ajalehe teatel võib kahe juhtumi vahel näha sarnasusi.

Fedotov käis Bulgaarias 2015. aastal hiljem uuesti, mil Gebrev haiglas viibis. Ka sel korral ei ilmunud ta tagasilennule, vaid broneeris kaks päeva hiljem viimasel hetkel pileti Serbiast Venemaale.

Fedotovi tõelist isikut pole veel paljastatud, samuti on ebaselge tema roll endise GRU agendi Sergei Skripali mürgitamise juures.

Kui teised kaks kahtlusalust Aleksandr Miškin ja Anatoli Tšepiga jäid Salisburys turvakaamerate vaatevälja, siis Fedotovit piltidelt ei tuvastatud. On võimalik, et ta ei reisinud üldse Salisburysse ja juhtis operatsiooni Londonist. 

Fedotovi identiteet loodi 2010. aastal, enne seda polnud mingit märki sellise inimese olemasolust. Samasuguse skeemi järgi loodi ka Miškini ja Tšepiga valeidentiteedid, isegi kolme mehe passide seerianumbrid olid väga sarnased. Bellingcat on kindlaks teinud, et sellised seerianumbrid eraldatakse just GRU agentide valeidentiteetide loomiseks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles