Prantsusmaa: suursaadiku Itaaliast tagasi kutsumine on oluline hoiatus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luigi Di Maio (vasakul) ja Matteo Salvini.
Luigi Di Maio (vasakul) ja Matteo Salvini. Foto: gregorio borgia / ap / Scanpix

Prantsuse valitsuse pressiesindaja ütles täna, et suursaadiku Itaaliast konsultatsioonideks koju kutsumine on oluline signaal naaberriigile, mis hoiatab neid Prantsusmaa siseasjadesse sekkumast.

Pressiesindaja Benjamin Griveaux ütles raadiojaamale Europe-1, et tagasikutsumise põhjuseks on mitu kuud kestnud alusetud rünnakud Itaalia valitsusliikmeilt Luigi Di Maiolt ja Matteo Salvinilt, eriti aga Di Maio selle nädala kohtumine Prantsuse kollavestidega.

Itaalia asepeaminister Di Maio rikkus kolmapäeval Prantsusmaad külastades ja kollavestidega kohtudes elementaarseid diplomaatiareegleid, sest tegi visiidi ette teatamata, ütles Griveaux.

Tema sõnul lõhuvad Itaalia populistid Euroopa ühtsust ning Euroopa Liidu liikmed peaksid üksteisega paremini käituma. 

Prantsusmaa kutsus pärast Itaalia populistliku valitsuse provokatsioone oma suursaadiku eile Roomast konsultatsioonideks koju.

«Prantsusmaa on olnud mitu kuud korduvate süüdistuste, põhjendamatute rünnakute ja alusetute väidete sihtmärgiks,» ütles välisministeerium ja lisas, et seesuguseid rünnakuid ei ole nähtud Teise maailmasõja lõpust saadik.

«See ei ole alaline tagasikutsumine, kuid oli tähtis teha avaldus, sest Itaalia on ajalooline liitlane ja ka Euroopa Liidu asutajaliige,» ütles Griveaux.

Prantsuse Euroopa asjade minister Nathalie Loiseau ütles, et saadiku kojukutsumisega ei tahetud olla dramaatiline, vaid öelda: aeg on mäng lõpetada.

Pariisi ja Rooma suhted on pinevad sestpeale, kui Itaalias tuli juunis võimule populistliku Viie Tähe Liikumise (M5S) ja marurahvusliku Põhjaliiga koalitsioonivalitsus.

Itaalia valitsuskoalitsiooni kõrged ametnikud pole vaevunud Prantsusmaa president Emmanuel Macroni kritiseerides viisakaks jääma. Rünnakud on muutunud isiklikuks ja Salvini nimetas jaanuaris Macroni kohutavaks presidendiks.

Macron omakorda ei varjagi, et püüab võidelda Euroopa Liidu liikmesriikides pead tõstnud populistlike liikumistega.

«Kui nad (Itaalia liidrid) tunnevad end märklauana, on see nende probleem,» ütles Griveaux.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles