Uuring: Soome SS-vabatahtlikud osalesid tõenäoliselt juutide, tsiviilisikute ja sõjavangide tapmises (26)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangid Auschwitzi koonduslaagris.
Vangid Auschwitzi koonduslaagris. Foto: SUB / AP / Scanpix

Soome SS-vabatahtlikud võtsid suure tõenäosusega 1941.-43. aastal osa SS-diviisi Wiking erinevate üksuste tapatalgutes ja vägivallas juutide, tsiviilelanike ja sõjavangide kallal, selgus täna avaldatud rahvusarhiivi uuringust.

Uuringu tulemusena selgus, et Soome SS-vabatahtlikud olid teadlikud juutide, tsiviilelanike ja sõjavangide tapmisest. Vabatahtlikud kirjutasid päevikutes tapmistest ja vägivallast, kuid tegid seda sageli varjatult.

«Soomlased ei teadnud rünnaku alguses sakslaste hävitamisplaane. Nad osalesid väga tõenäoliselt Saksa SS-väeosa osana juutide, teiste tsiviilisikute ja sõjavangide tapmises. Põhireeglina suhtusid soomlased sellesse tegevusse negatiivselt,» vahendas Helsingin Sanomat Soome rahvusarhiivi peadirektori Jussi Nuorteva sõnu.

Riigikantselei tellitud raportis tõdetakse, et kasutatavad lähteandmed ei anna piisavalt detailset teavet üksikjuhtumite hindamiseks. SSi liikmete päevikutest ei selgu, kes andis tapmiseks käsu ja kellel tuli käsk täide viia. Kasutada olnud allikatest on siiski suudetud välja selgitada, millistes üksustes soomlased teenisid ja millistes vägivallategudes need väeosad osalesid.

SSi sõdurid Teise maailmasõja ajal Prantsusmaal. 
SSi sõdurid Teise maailmasõja ajal Prantsusmaal. Foto: Rights Managed / Mary Evans/Robert Hunt Collection/Scanpix

Päevikute kõrval uuriti raporti koostamiseks sõdurite poolt saadetud kirju, fotosid, artikleid ja teisi kättesaadavaid andmeid. 

Uuringus selgitati ka soomlaste suhtumist natsionaalsotsialismi. Uuringu järgi oli sõdurite hulgas väike tuumikgrupp, mis püüdis natsionaalsotsialistlikku aadet vabatahtlike hulgas levitada.

«Antisemiitlikud vaated esinesid sõdurite poolt sõja ajal peetud päevikutes vaid mõnel juhul. Selliseid sissekandeid oli palju vähem kui neid, kus kritiseeriti juutide julma kohtlemist,» märgiti uuringu tulemustes.

Raport on kokkuvõte kõigist 1408 vabatahtlikult SS-Wikingi diviisis teeninud soomlasest, nende jaotumisest üksustesse ja nende isiklikust sõjateest. Tänaseks on veel elus kaheksa Soome SS-vabatahtlikku. Nende puhul pole andmeid, et nad oleksid hävitustegevuses osalenud. 

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles