Alguses vein ja siis õlu — või oli see vastupidi? (2)

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Vast on sulgi mõni sõber, kes võtab pärast veiniringi õhtu jätkuks õlut. Vanarahvas ütleb aga, et õlle peale tuleks hoopis veini võtta. Inglise teadlased Cambridge'i ülikoolist otsustasid tõe välja selgitada — ja lasid oma katsealustel omajagu alkoholi juua.  

Kuidas siis ikkagi on selle kõnekäänuga, mis ütleb, et jäta õlu pärast veini joomata ja võta hoopis veini õlle peale. Saksa ja inglise teadlased tegelesid selle küsimusega põhjalikult ja võtsid jälgimise alla 90 osavõtjat, kirjutab Stern. Katsealused jõid veini ja õlut erinevas järjekorras. Seejärel analüüsiti tulemusi. 

Kai Hensel Cambridge'i Ülikooli meditsiiniosakonnast ütles Guardian'ile, et nende meelest pidi selle levinud rahvatarkuse taga midagi enamat olema. Tõeline küsimus oli, kuidas seda testida.

Veinid ja õlled voolavad jõena

Niisiis jõid vabatahtlikud vanuses 19 kuni 40 eluaastat õlut ja veini. Katsealused jaotatati kolme gruppi — vastavalt inimeste kalorivajadusele. 

Esimene grupp jõi umbes liitri õlut ja seejärel neli suurt klaasi valget veini. Teine grupp jõi sama, aga vastupidises järjekorras. Kolmas grupp jõi kas õlut või veini, aga sama alkoholikontsentratsiooniga nagu teisedki katsealused. 

Teadlased jälgisid joojaid ja tundsid huvi, kui purjakil antud katsealune ennast tunneb. Enne kui osalised voodisse lubati, sai igaüks klaasi vett vastavalt oma kehakaalule. Öösel oli toeks ka meditsiiniline valve. Hommikul uuriti pohmelli kohta. Seda mõõdeti janu, väsimuse, peavalu, pearingluse, iivelduse, kõhuvalu, südamepekslemise ja isupuuduse järgi.

Ja veelkord ...

Nädal aega hiljem lubati osalistel uuesti juua. Seekord aga vastupidises järjekorras: see grupp, kes esmalt õlut ja seejärel veini jõi, sai nüüd kõigepealt veini ja vastupidi. Joojad olid üsna pohmellis, üks käis oksendamas.

Aga uuringutulemused, mis avaldati väljaandes American Journal of Clinical Nutrition, on ühesed. Ükskõik kumba pidi joodi: järjekorral ei ole pohmelli tugevusele mitte mingit mõju. Seega on teadlaste hinnangul see kõnekäänd üsna laest võetud. Teadlased rõhutavad ka, et uurimuses võrreldi vaid õlut valge veiniga. Punase veini ega kangemate jookidega ei arvestatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles