Hiinlaste vandliihalus tekitas Siberis mammutipalaviku

Maria Antonova
, ajakirjanik, AFP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokopi Nogovitsõn näitab oma koduhoovis mammuti skeletti, mille mehe sõbrad leidsid Põhja-Jakuutiast, kuid mida neil võhkade puudumise tõttu ei õnnestunud maha müüa.
Prokopi Nogovitsõn näitab oma koduhoovis mammuti skeletti, mille mehe sõbrad leidsid Põhja-Jakuutiast, kuid mida neil võhkade puudumise tõttu ei õnnestunud maha müüa. Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix

Kükitades oma lumises tagaaias puidust osmiku juures, kergitab Prokopi Nogovitsõn halli presentkatet ja võtab selle alt välja taldrikusuuruse selgroolüli – osa mammuti skeletist.

«Sõbrad leidsid selle põhjast ja tahtsid seda maha müüa,» räägib mees, kes elab Ida-Siberis ühes Jakuutia külakeses. «Aga sellel pole võhku, nii et keegi ei tahtnud seda.»

Kõrge kvaliteediga mammutiluu ühe kilogrammi eest võib Hiinas saada ligi 880 eurot: Põhja-Jakuutia elanike jaoks on see kohati ainus viis rahalise kindluse saavutamiseks, sest piirkonnas napib töökohti ja kliima muudab põlluharimise võimatuks.

«Praegu on mammutipalavik,» lausub üks võhakütt, kes on tegutsenud loa alusel enam kui kümme aastat, kuid valdkonna praeguse häguse staatuse tõttu ei soovinud oma nime avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles