Hiina lükkas Leedu julgeolekuteenistuse viited Hiina ohule (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: DAVID GRAY / Reuters / Scanpix

Peking lükkas reedel tagasi Leedu julgeolekuametkondade hinnangu, et Hiina luuretegevus võiks kujutada endast Balti riigile ohtu. 

Leedu luureametkondade - julgeolekuameti ja kaitseministeeriumi teise osakonna - teisipäeval avalikustatud ettekandes riiklik ohuhinnang 2019 on esmakordselt tuvastatud Hiina luuretegevus ohuna riiklikule julgeolekule. 

«On absurdne ja naeruväärne, et Leedu luure- ja julgeolekuteenistused toetuvad alusetute moonutuste tegemiseks oletustele ja kujutlusvõimele, mustates Hiina diplomaatilise esinduse, uudisteagentuuri, kultuuriinstitutsiooni ja firmade ning nende töötajate normaalseid funktsioone, läbikäimist ja ärilisi tegevusi,» teatas avalduse Hiina saatkond Vilniuses. 

Saatkond on enda teatel «šokeeritud ja üllatunud» Leedu luureametite «täiesti vastuvõetamatutest» avaldusest ja kinnitas, et «Hiina ei kujuta endast Leedule mingit julgeolekuohtu». 

«Hiina austab Leedu suveräänsust ja riiklikku julgeolekut ja ei sekku selle siseasjadesse,» teatas saatkond ja lisas, et julgeolekuametite järeldus «Hiina luureohust» on «ebaprofessionaalne, subjektiivne ja vastutustundetu». 

Leedu luureteenistused kritiseerisid teisipäeval Hiina «üha agressiivsemat» luuretegevust, mis hõlmab «katseid värvata Leedu kodanikke». 

Leedu julgeolekuteenistuse (VSD) direktor Darius Jauniškis ütles, et Hiina luureteenistuste tegevusest tulenev risk on jõudnud tasemele, kus avalikku tuleb sellest teavitada. 

Ehkki ohuhinnang Hiina telekomihiiu Huawei tegevust ei maininud võtsid sel teemal pressikonverentsil sõna nii Jauniškis kui ka  sõjaväeluure juht Remigijus Baltrėnas.

Nad tõid välja, et hulk lääneriike, sh USA ja Austraalia, samuti Poola on kehtestanud Huaweile piirangud.

Baltrėnas juhtis tähelepanu sellele, et Hiina seadused sunnivad äriettevõtteid luureteenistustega koostööd tegema.

Jauniškise sõnul analüüsib VSD ka Huaweist lähtuvat potentsiaalset ohtu. 

USA ametnikud külastasid hiljuti Euroopa Liidu liikmesmaade pealinnu, et ärgitada Euroopa valitsusi loobuma Huawei tehnoloogiast oma telekomitaristu plaanides. 

Ühendriikide silmis on see teema pakiline ajal, kui EL-i riigid valmistuvad käiku laskma 5G-võrke.

Hiinal majanduslik jalajälg ei ole Leedus suur, kuid riigid peavad kõnelusi Pekingi investeeringute üle Klaipėda sadamasse. 

Leedu peaminister Saulius Skvernelis ütles neljapäeval, et Leedule pakutud Hiina investeeringuid ja nendega kaasnevaid ohte tuleb hoolikalt hinnata. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles