Fotod: vaata, milliste põnevate ideedega on välja tulnud Eesti õpilasfirmad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas toimub täna suur üle-eestiline ja rahvusvaheline õpilasfirmade laat. Väljapanekud on korraga üleval nii Rocca al Mare kui ka Kristiine keskuses, kus osaleb kokku 278 õpilas- ja minifirmat Eestist ja mujalt.

«Oleme suutnud sel aastal kahe suure kaubanduskeskuse peale ära paigutada rekordilised 278 õpilasfirmat ja tegelikult kõik huvilised ära ei mahtunudki,» märkis õpilasfirmade programmi juhtiva JA Eesti (Junior Achievement) direktor Kersti Loor. «Õpilasfirmade seas võtavad laadast osa ka minifirmad ehk põhikooli astme õpilaste ettevõtted ning lisaks veel ka külalised välismaalt – paar õpilasfirmat on kohale tulnud lausa Gruusiast, üheksa Soomest ja üks Suurbritanniast.» 

Loor selgitas, et taaskord on õpilaste pakutavate toodete ja teenuste valik äärmiselt lai ning leidlik. «Nutikate lahenduste kõrval on õpilasfirmad alati peegeldanud ühiskonnas toimuvat ja nii on keskkonnasääst, jätkusuutlikkus ning taaskasutamine olnud viimasel ajal paljude õpilasfirmade keskseks ideeks.»

Õpilaste välja arendatud toodete seast leiab näiteks bambusest ja pilliroost biolagunevad joogikõrred, erinevad tooted taaskasutatud materjalidest, ehted, meigitooted, vegan maiused, söödava pusle, käsitöökohukesed, kõlariga padjad, õpilaste enda valmistatavad põnevad jalgrattad jne. Lisaks toodetele pakuvad mitmed õpilasfirmad ka teenuseid, mis ulatuvad arvutikoolitustest ja organiseerimisteenusest kuni haudade korrastamiseni. 

JA Eesti direktor Kersti Loor lisas, et kindlasti tasub kõigil laata uudistama tulla, sest isegi, kui pole huvi kohe midagi osta, siis avastamisrõõmu leidub kohapeal kindlasti hulgim. «Eelkõige on laat mõeldud noortele õppimiskogemusena ning kõigile tuleb kasuks võimalikult paljude potentsiaalsete klientidega suhtlemine,» selgitas Loor. 

Paljude Kristiine ja Rocca al Mare keskuste peale laiali jagunenud õpilasfirmade toodete eest on SEB panga toel võimalik maksta ka nutiterminali abil. Kaardimaksevõimalust pakub 60 õpilasfirmat.

Päeva lõpuks valib žürii välja ka laada parimad õpilasfirmad erinevates kategooriates: tunnustatakse kõige innovaatilisemat ideed, parima toote või teenuse välja mõelnud õpilasfirmat, tugevaimat müügistrateegiat, sotsiaalseimat õpilasfirmat, keskkonnateadlikemat ning stiilseimat õpilasfirmat. Žüriisse kuulub palju ettevõtjad, äriinimesi, riigiasutuste eksperte ja ettevõtlushariduse spetsialiste, nende hulgas Jaak Roosaare, Anne Sulling, Ülari Alamets.

Üleüldine aasta parim Eesti õpilasfirma selgub maikuus toimuval suurel õpilasfirmade võistlusel.

Kokku tegutseb sel aastal Eestis 97 põhi-, kesk- ja kutsekoolis ligi 400 õpilasfirmat. JA Eesti ettevõtlusõppe programmide järgi õpib erinevates kooliastmetes algklassidest gümnaasiumi ja kutskoolini enam kui 13 000 noort aastas. Lisaks JA Eestile ja õpetajatele on paljudel õpilasfirmadel ka mentorid, kes jagavad oma kogemusi näiteks müügi, turunduse või tootedisaini alal. Sel aastal on õpilasfirmade müügimentorlusse eriti aktiivselt terve organisatsioonina panustanud näiteks müügi- ja koolitusettevõte Southwestern Advantage.  

Keskmiselt teenib üks õpilasfirma tegutsemise jooksul kasumit umbes 200 eurot, kuid edukaimatel küündivad need numbrid tuhandete eurodeni. Üle 16 000-eurose käibega firmad tuleb registreerida juba päris ettevõttena ning ka seda on nii mõnedki õpilasfirmad teinud. 

Eesti õpilasfirmad on väga hästi paistnud silma ka erinevatel võistlustel. Euroopa õpilasfirmade võistlusel on meie õpilasfirmad pälvinud mitmeid auhinnalisi kohti ning kolm korda on koju toodud ka esikoht (2009 – Roheline Jälg, 2013 – Kolm Põrsakest, 2017 – Festera). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles