Prantsusmaa hoiatas Itaalia populiste kollavestidega liitu astumise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia siseminister ja asepeaminister Luigi Di Maio.
Itaalia siseminister ja asepeaminister Luigi Di Maio. Foto: Cristiano Minichiello/agf/sipa/scanpix

Prantsusmaa Euroopa asjade minister hoiatas täna Itaalia võimuerakonda, et Pariis seisab valitsusevastaste kollaste vestidega liidu loomisele kindlalt vastu.

Minister Nathalie Loiseau lausus, et kui Itaalia populistliku võimuerakonna Viie Tähe Liikumine (M5S) liige, siseminister ja asepeaminister Luigi Di Maio loodab ehitada Euroopa valimiste jaoks koalitsiooni Prantsuse valitsusvastaste kollavestidega, siis leiab ta Pariisi oma teel seisamas.

Prantsuse ametnike sõnul põhjustas suursaadik Christian Masset' tagasikutsumise Itaalia valitsuses olevate populistide alusetud rünnakud, milles on kritiseeritud president Emmanuel Macroni poliitikat.

Di Maio süüdistas eile kirjas ajalehele Le Monde Prantsusmaa valitsust ultraliberaalses poliitikas, mis on suurendanud inimeste kindlusetust ja vähendanud ostujõudu.

Meeleavaldajad süüdistavad Macroni poliitikat diktaatorluses.
Meeleavaldajad süüdistavad Macroni poliitikat diktaatorluses. Foto: ERIC CABANIS / AFP

Hiljem püüdis Di Maio õigustada etteteatamata visiiti Prantsusmaale ja valitsusvastaste kollavestidega kohtumist, mis on põhjustanud kahe riigi suurima sõjajärgse diplomaatilise kriisi.

«Tahtsin kohtuda kollavestide esindajatega, sest ma ei usu, et Euroopa poliitiline tulevik oleks parem- või vasakparteide ega niinimetatud uute parteide päralt, kes tegelikult järgivad traditsioone,» ütles ta.

Viimasega viitab Di Maio Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni erakonnale La République en marche (LREM), mille 41-aastane liider 2016. aastal moodustas.

«Me ei ole kunagi lakanud Prantsusmaale kätt ulatamast,» ütles Di Maio Itaalias kampaaniakoosolekul. «Aga kui käe ulatamine tähendab, ei tohi rääkida ühegi poliitilise jõuga peale La République en marche'i, siis on see minu arvates viga.»

Di Maio kohtumine kollavestidega Pariisi lähedal viis Prantsuse võimude kannatuse katkemiseni ja nad kutsusid neljapäeval oma suursaadiku Roomast konsultatsioonideks koju.

Prantsuse välisministeerium kinnitas siiski, et suursaadiku kojukutsumine oli hoiatus ning ta saadetakse Itaaliasse tagasi. «Me ei katkesta diplomaatilisi suhteid Itaaliaga. Prantsuse-Itaalia suhetes võib veel raskeid hetki ette tulla,» lisati ministeeriumi avalduses.

Kollaste vestide meeleavaldus Bordeaux`s.
Kollaste vestide meeleavaldus Bordeaux`s. Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP

Pariisi ja Rooma suhted on pinevad sestpeale, kui Itaalias tuli juunis võimule populistliku M5S-i ja marurahvusliku Põhjaliiga koalitsioonivalitsus.

Itaalia valitsuskoalitsiooni kõrged ametnikud pole vaevunud Macroni kritiseerides viisakaks jääma. Rünnakud on muutunud isiklikuks ja Põhjaliiga liikmest asepeaminister Matteo Salvinil nimetas jaanuaris Macroni kohutavaks presidendiks.

Macron omakorda ei varjagi, et püüab võidelda Euroopa Liidu liikmesriikides pead tõstnud populistlike liikumistega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles