Venezuela maaväe kolonel läks Guaidó poole üle (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó. Foto: Federico Parra / AFP / Scanpix

Tegevteenistuses Venezuela maaväe kolonel loobus president Nicolas Maduro toetamisest opositsioonijuhi Juan Guaidó kasuks, öeldes, et riigi sõjavägi on rahulolematu.

«Relvajõududes on 90 protsenti meist väga rahulolematud,» ütles sõjaväearstist kolonel Ruben Paz Jimenez eile avaldatud videos. «Meid kasutatakse nende võimul hoidmiseks.»

Jimenez ärgitas oma kaassõdureid lubama Venezuelasse humanitaarabi. Praegu ootab Colombias piiril Venezuelaga asuvas Cucuta linnas USA humanitaarabi saadetis.

Maduro keelas abil riiki tulla ning nimetas seda USA sissetungi eelmänguks.

Nädal varem loobus Maduro toetamisest ka õhuväe kindral Francisco Yanez. Sõjaväe toetus on Maduro võimulpüsimisele määravalt tähtis.

Guaidó ütles reedel, et on nõus astuma mis tahes samme, kaasa arvatud USA sõjalise sekkumise lubamine, et sundida Madurot võimult taanduma ja humanitaarkriisi leevendada.

Guaidó kuulutas end riigi ajutiseks presidendiks jaanuaris. Teda tunnustab Venezuela ajutise juhina lisaks USA-le veel umbes 50 riiki, kellest 20 on Euroopa Liidust.

Maduro käe all on Venezuela majandus sügavas kriisis ning riigis napib ravimeid ja muud eluks vajalikku. Seepärast peetakse humanitaarabi viimist Venezuelasse eriti tähtsaks.

USA esitas ÜRO julgeolekunõukogule eelnõukava, milles ärgitatakse riike saatma Venezuelasse humanitaarabi ning korraldama Venezuela presidendivalimisi. USA eelnõukavale järgnes Venemaa vastuettepanek.

USA eelnõukava hääletusel kuupäeva veel pole ning kõnelused käivad, kuid ilmselt paneb Venemaa sellele veto, sest toetab Venezuela presidendi Nicolas Maduro režiimi, ütlesid diplomaadid.

Täna uudisteagentuuri AFP kätte jõudnud kava koopias väljendatakse täielikku toetust rahvusassambleele kui ainsale demokraatlikult valitud Venezuela institutsioonile.

Eelnõukavas rõhutatakse sügavat muret relvitute ja rahumeelsete meeleavaldajate vastu rakendatud Venezuela julgeolekujõudude liigse jõukasutuse pärast.

Lisaks ärgitatakse selles viivitamatult alustama poliitilist protsessi, mis viiks vabade, õiglaste ja usutavate presidendivalimisteni, mida jälgiksid rahvusvahelised vaatlejad ja mis oleks kooskõlas Venezuela põhiseadusega.

Tekstis palutakse ÜRO peasekretäril Antonio Guterresil «kasutada oma positsiooni» selliste valimiste saavutamiseks.

Dokumendis rõhutatakse vajadust hoida ära Venezuela humanitaarolukorra veelgi suurem halvenemine ning lihtsustada abi ligipääsu ja kohaletoimetamist kogu Venezuela territooriumil.

Diplomaatide sõnul esitas Moskva reedel oma eelnõukava. Selles väljendatakse muret Venezuela territoriaalse terviklikkuse ja poliitilise iseseisvuse vastu tehtud jõukasutuse ähvarduste pärast.

Dokumendis ärgitatakse Venezuela kriisi lahendama rahumeelselt ning toetatakse kõiki algatusi, mis on suunatud praegusele olukorrale venezuelalaste vahel poliitilise lahenduse jõudmisele läbi tõelise ja kaasava riikliku dialoogi protsessi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles