Venemaal kuulutati küladesse tungivate jääkarude tõttu välja hädaolukord

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru Franz Josephi maa lähedal.
Jääkaru Franz Josephi maa lähedal. Foto: Vera Kostamo / Sputnik / Scanpix

Vene arktilistel saartel on tekkinud tõsine probleem kümnete jääkarudega, kes inimasulatesse tungivad ja kohalike igapäevaelu häirivad.

Mõne tuhande elanikuga Novaja Zemlja saarte võimude sõnul on probleemiks kujunenud jääkarud, kes on asunud inimesi ründama ja tungivad elu- ja avalikesse hoonetesse.

Kliimamuutused on muutnud jääkarude olukorra keeruliseks, sundides neid üha enam toidu otsimiseks maismaale. Venemaal on kantud jääkarud ohustatud liikide nimekirja.

Jääkarude küttimine on keelatud ning riiklik keskkonnaagentuur ei soostu agressiivsete karude probleemi lahendamiseks laskmislubasid väljastama.

Karud aga on kaotanud igasuguse hirmu politseipatrullide ja signaalrakettide ees, mis varem loomad eemale peletasid. Korrakaitsjate sõnul on muude meetmete läbikukkumise korral vajalik kasutusele võtta tulejõud.

Arhipelaagi suurim asula Belušja Guba on teatanud selle läheduses kokku 52 karust, kellest kuus kuni kümme on püsivalt asula territooriumil.

Kohaliku sõjaväeadministratsiooni juhi Viganša Musini hinnangul liigub õhuväe sõjaväegarnisoni territooriumil üle viie karu. 1983. aastast Novaja Zemljal olnud Musini sõnul ei ole kunagi varem sellist jääkarude invasiooni olnud.

«Inimesed on hirmul, nad kardavad oma kodust lahkuda, nende igapäevaelu on häiritud ning vanemad ei luba lapsi enam kooli või lasteaeda,» lausus sõjaväeametnik Alexander Minjajev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles