Ebaedu jätkub: Hitleri maalid jäid oksjonil ostjata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile oksonil seisma jäänud taiesed.
Eile oksonil seisma jäänud taiesed. Foto: DANIEL KARMANN / AFP / SCANPIX

Kunstnikuna kätt proovinud Adolf Hitleri taiesed ei leidnud soodsat publikut ka Nürnbergis korraldatud oksjonil, kus ostjaid hirmutasid teoste kõrge hind ja kahtlused nende autentsuse osas.

19 000 ja 45 000 euro vahele jäänud kõrged alghinnad ning kestvad kahtlused taieste ehtsuse osas viisid olukorrani, kus eile Nürnbergis korraldatud oksjonil jäid väidetavalt Hitleri maalitud tööd ostjata.

Weidleri oksonimaja ei soovinud ebaõnnestumise põhjuseid kommenteerida, kuid märkis, et küllap teosed endale siiski tulevikus omaniku leiavad.

Nürnbergi linnapea Ulrich Maly arvates oli «erioksjonil» Hitleri tööde müümine kehv mõte ja näitas halba maitset. 1945. aastal toimusid Nürnbergis natsidest sõjakurjategijate kohtuprotsessid.

Müügil olnud esemete seas oli mägijärve vaatega maal ning punutud tool haakristi sümboliga, mis kuulus tõenäoliselt Hitlerile.

Mõni päev enne oksjonit eemaldati müüginimekirjast mitmeid taieseid, mille puhul kahtlustati, et tegu on võltsingutega.

Müncheni kunstiajaloo instituudi teaduri Stephan Klingeni sõnul oli Hitleril mõõdukalt ambitsioonika amatööri stiil ning tema looming ei eristu kuidagi sadade tuhandete teiste sama ajaperioodi tööde hulgast, mis muudab nende ehtsuse kinnitamise eriti keeruliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles