Vanemuise «Persona» kui mannetu koopia filmist

Oliver Issak
, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Mäeots on toonud Vanemuise lavale Bergmani filmi «Persona», kus mängivad Linda Kolde, Ragne Pekarev, Marika Barabanštšikova, Veiko Porkanen või Ain Mäeots.
Ain Mäeots on toonud Vanemuise lavale Bergmani filmi «Persona», kus mängivad Linda Kolde, Ragne Pekarev, Marika Barabanštšikova, Veiko Porkanen või Ain Mäeots. Foto: Gabriela Liivamägi

Vanemuine on oma huvitavas teeme-arthouse-filmidest-lavastused-sarjas taanlase Lars von Trieri teose «Laineid murdes» järel pöördunud rootsi hiilguse Ingmar Bergmani poole.

Eestis on bergmaniaana viimasel ajal vanameistri suure juubeli tõttu eriti laialt levima hakanud (täitus ju mullu ikkagi sada aastat tema sünnist!): Tartu ja Tallinna väärtfilmikinodes võis nautida Bergmani retrospektiivi, lugeda Loomingu Raamatukogus ilmunud Bergmani tekstivisandeid ja nautida mitmeski Eesti teatris tema draamaloomingut. Bergmani ilmselt tuntuim linateos (vähemalt nimeliselt) «Persona» pole siiski erilise tähelepanu alla sattunud. Nüüd on siis seegi tühimik täidetud. Ain Mäeots on toonud Vanemuise lavale Bergmani filmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles