Kruuda jurist ja finantsasjade korraldaja pääsesid kohtupidamisest

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuprotsess. Tagapingis endine piimatööstur Oliver Kruuda ja tema kaassüüdistatavad.
Kohtuprotsess. Tagapingis endine piimatööstur Oliver Kruuda ja tema kaassüüdistatavad. Foto: Mihkel Maripuu

Tere nõukogu endine esimees ja jurist Allan Viirma ja Kruuda isiklike finantsasjade korraldaja Hjalmar Konno pääsesid kohtupidamisest.

Prokuratuur taotles meeste vabastamist kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvi alusel, mis lubab seda teha avaliku menetlushuvi puudumise korral ja kui süü ei ole suur.

Kohtunik rahuldas prokuratuuri taotlused, Kruuda isiklike finantsasjadega tegelenud Konno tasus riigieelarve tuludesse 7000 eurot ja jurist Allan Viirma 6000 eurot.

Kohustus tuli mõlemal juhul täita alates määruse jõustumisest. Kuna määrus ei ole kaevatav, siis tuli meestel kohustus täita kohe. 

Oliver Kruuda, Rein Lepassoni ja Jaanus Rätsepa kaitsjad esitasid kohtuniku vastu taandamistaotluse seetõttu, et nende hinnangul ei näi edasine kohtupidamine enam objektiivne. Kaitsjate hinnangul on menetlust lõpetavatel lahenditel Kruudat, Lepassoni ja Rätsepa süüstav toime.

Kohus jättis taandamistaotlused rahuldamata ja läheb tunnistajate kuulamisega edasi.

Eelmisel nädalal alanud kohtuprotsess endise piimatöösturi Oliver Kruuda ja tema kaassüüdistatavate maksupettuse kriminaalasjas jätkub täna.

Õlitatud masinavärk

Prokurör Martin Tuulik ütles eelmisel nädalal alanud kohtuprotsessi avakõnes, et süüdistus puudutab kolme 2015. ja 2016. aastal aset leidnud episoodi: tulumaksupettust, käibemaksupettust ja valeütluste andmist. Tema hinnangul oli kogu pettuse peaorganisaator endine Tere ASi juht Oliver Kruuda.

«Kogu skeemi juhtis ja koordineeris Kruuda, teda aitasid selles tema lähedased: kes andis juriidilist nõu, kes pidas raamatupidamisarvestust, kes täitis tehnilisemaid ülesandeid – tegi ülekandeid ja hoolitses paberimajanduse eest. See oli ikka suhteliselt õlitatud kaadervärk,» rääkis süüdistuse kohtusse saatnud prokurör Martin Tuulik enne kohtuprotsessi algust.

Koos Kruudaga astusid kohtu ette Tere nõukogu endine esimees ja jurist Allan Viirma, Tere endine teenustejuht ja mitut Kruuda firmat juhtinud Rein Lepasson, Tere raamatupidaja ning Kruuda isiklike finantsasjade korraldaja Hjalmar Konno ja Tere finantsosakonnas töötanud Jaanus Rätsep.

Maksupettus piimaäris

  • Oliver Kruuda oli Tere ASi juht aastatel 2011–2016.
  • Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi pandi maksupettus toime 2015.–2016. aastal.
  • Kruudale ja tema kaaskonnale pannakse süüks riigile 382 000 euro suuruse kahju tekitamist.
  • Prokuratuur saatis süüdistuse kohtusse aasta tagasi.
  • Tere kohtu all pole, sest Tere uued omanikud hüvitasid riigile Kruuda tekitatud kahju.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles