Video: Indoneesia politsei hirmutas varguses kahtlustatavat ülekuulamisel maoga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indoneesia politsei tunnistas, et ametnikud kasutasid riigi Paapua piirkonnas varguses kahtlustatava mehe survestamiseks ülekuulamisel madu. Internetis ringlev video juhtumist näitab, kuidas paanikas mees karjub, samal ajal kui tema ülekuulajad naeravad valjusti.

Politsei kinnitusel leidis juhtum aset üsna hiljuti Jayawijaya piirkonnas korraldatud pisikuritegevuse vastase operatsiooni ajal.

Minut ja 20 sekundit pikast videost on näha, kuidas vähemalt kaks meetrit pikk tumepruun madu on kerinud ennast käeraudades mehe kaela ja vöö ümber ning politseinik surub mao pead vastu kahtlusaluse nägu.

Videost on kuulda, kuidas politseinik küsib mehelt, mitu korda on ta mobiiltelefone varastanud.

Paapua piirkonna politsei palus juhtunu pärast vabandust, kuid asus end ühtlasi õigustama sellega, et madu polnud mürgine, väites seejuures, et tegelikult kohtlesid nad varguses kahtlustatavat hästi, kuna ei peksnud teda.

Jayawijaya politseijuhi Tonny Ananda Swadaya sõnul on meest hirmutanud politseinikud läbinud karistusena eetikakoolituse ning saatetud mujale tööle.

Inimõiguste advokaat Veronica Koman, kes avalikustas video internetis, nimetas ülekuulamismeetodit piinamiseks ning rõhutas, et politsei rikkus reegleid mitmes punktis. Juristi sõnul pole tegemist sugugi ainukordse juhtumiga ning sõjaväeametnikud kasutavad kinnipeetavate hirmutamiseks Paapua piirkonnas tihti madusid, mis on vaid üks näide rassismist sealsete põliselanike suhtes.

Piirkonna iseseisvuse eest võitleva Lääne-Paapua rahvuskomitee liige Sam Lokon panid Komani sõnul samuti maoga koos kongi ning teda ka peksti, kui mees jaanuaris vahistati.

Võib oletada, et juhtumid suurendavad veelgi pingeid piirkonnas, mis on võidelnud Indoneesia võimu vastu alates 1960. aastate algusest, mil Uus-Guinea saare lääneosa läks riigi võimu alla. Enne seda oli piirkond Hollandi koloonia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles