Enam kui pooled venelased usuvad, et riik valetab neile (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed Moskva tänaval jaanuari keskel.
Inimesed Moskva tänaval jaanuari keskel. Foto: Dmitry Feoktistov / TASS / Scanpix

Mitte kunagi varem pole nii paljud Venemaa elanikud arvanud, et riigi ametnikkond valetab neile: Levada keskuse küsitluse andmeil usub 52 protsenti venelastest, et neile valetatakse asjade seisu kohta Venemaal, aasta eest oli neid 37 protsenti.

12 protsenti küsitletutest usub, et riigivõimud räägivad neile tõtt, mullu oli neid viiendik, vahendas Vedomosti.

Tavaliste inimeste aususesse usub 37 protsenti Levada keskuse küsitlusele vastanutest, 25 protsenti usub, et inimesed valetavad sageli.

«See on püsiv suundumus, nagu ka asjaolu, et inimeste enda arvates nemad järgivad seadusi, aga riik mitte,» selgitas Levada keskuse direktor Lev Gudkov. «Seepärast venelased kohanevad ja on sunnitud petma.»

Usaldamatus riigi vastu on Venemaal kasvanud paljuski seoses suurt pahameelt tekitanud pensionireformiga.

«See pole siiski seotud ainult penisonireformist tuleneva šokiga, aga ka kasvavate hindade ja aktsiisidega ning asjaoluga, et võimud rikkusid kirja panemata sotsiaalset kokkulepet, et probleeme ei lahendata rahva arvelt. Samas usaldamatus ametnike suhtes on olnud alati olemas ning kasvab pärast iga olukorra halvenemist,» selgitas Gudkov.

Tema sõnul on usaldus Venemaal inimeste ja institutsioonide vahel väga madal, kuna riik avaldab tugevat survet ja hoiab gruppide vahelisi kontakte valvsa pilgu all. Levada keskuse juhi kinnitusel pärineb hirm võimude suhtes juba nõukogude ajast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles