Bulgaaria ajab koos brittidega Salisbury rünnaku kolmanda kahtlusaluse jälgi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pink Salisburys, kust mullu märtsis leiti Venemaa endine luuraja Sergei Skripal ja tema tütar Julia.
Pink Salisburys, kust mullu märtsis leiti Venemaa endine luuraja Sergei Skripal ja tema tütar Julia. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Briti ja Bulgaaria võimud uurivad Salisbury närvimürgirünnaku väidetava kolmandat kahtlusaluse tausta, keda seostatakse ka 2015. aasta mürgitamisega Bulgaarias, teatas täna Briti suursaadik Sofias.

«Jätkame tihedat koostööd, ühine töörühm uurib nende väidete faktilist tausta,» ütles suursaadik Emma Hopkins pärast kõnelusi Bulgaaria peaministri Bojko Borisovi ja peaprokurör Sotir Tsatsaroviga.

Uuriva ajakirjanduse võrguleht Bellingcat avalikustas läinud nädalal seni teadmata väidetava kolmanda kahtlusaluse mulluses rünnakus endise Vene spiooni Sergei Skripali ja tema tütre vastu. Briti valitsuse teatel kasutati rünnakus närvimürki Novitšok ja rünnak oli peaaegu kindlasti Vene võimude heaks kiidetud. 

Bellingcati andmetel on kolmas kahtlusalune Vene sõjaväeluureohvitser, kelle varjunimi on Sergei Fedotov. Portaali teatel saabus Fedotov Suurbritanniasse kaks päeva enne Skripalide mürgitamist ja oli arvatavasti rünnakuga seotud. 

Varem on Bellingcat tuvastanud Vene sõjaväeluure ohvitserid Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškini, keda London süüdistab rünnaku korraldamises ja kelle suhtes Euroopa Liit on kehtestanud sanktsioonid.

Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga.
Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga. Foto: HO / AFP / Scanpix

Bellingcati andmetel võis Fedotov olla seotud ka Bulgaaria relvatootja Emilijan Gebrevi, tema poja ja ühe firmajuhi mürgitamisega 2015. aastal. 

Bulgaaria peaprokurör Tsatsarov kinnitas täna Bellingcati ja Bulgaaria ajakirjanduse andmeid, mille kohaselt Fedotov külastas 2015. aastal kolm korda Bulgaariat. 

Tsatsarovi sõnul kasutati Bulgaaria rünnakus tõenäoliselt putukamärki Chlorpyrifos, mille jälgi leiti Gebrevi kodus kohvimasinast. 

Gebrev varises 28. aprillil 2015 Sofias enda korraldatud vastuvõtul kokku ja langes koomasse. Haiglaravi vajasid ka tema poeg ja firma üks juhte. Kõik kolm on nüüdseks paranenud.

Bulgaaria ajakirjanduse teatel võidi Gebrevi rünnata, kuna tema firma eksportis relvi Ukrainasse. 

Tsatsarov ütles, et mürgitamise uurimine taasavati mullu oktoobris ning Briti võimud on andnud uurijatele täieliku juurdepääsu selle juhtumi dokumentidele ja materjalidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles