Kirglik kommunist, Eesti tüdruk Alice Tisler langes Keilas sakslastest jalgrattaväelaste käe läbi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alice Tisler
Alice Tisler Foto: Fotis

Alice Tisler jäädvustas oma nime ajalukku revolutsiooniaastail käreda kihutuskõnelejana, kes igal võimalusel püünele trügis. Tema suur iidol oli Viktor Kingissepp. Alicest sai naispunakaartlane, kelle apoteoosiks kujunes hukkumine Keila lahingus 23. veebruaril 1918. aastal, kõigest 24-aastasena.

Alice ise tegutses vastavalt oma sõnades väljendatud veendumusele ja astus 400 inimesest koosnenud punakaartlaste salga koosseisu. Õhtul kodus olevat ta kirjutanud kirja oma isale-emale: «Kallid vanemad! Kirjutan teile mõned read, mis nagu jumalagajätmine kõlagu teie kõrvades, sest meie Punakaardivägi läheb sakslaste vastu Ristile, et mitte seda röövlite salka lasta edasi tulla. Lähevad muidugi vabatahtlikult. Ja mina lähen nendega kaasa ja võitlen oma aate eest, kui tarvis, ka langen. Kuid rahulikult ma pealt vaadata ei võiks, kuidas nad meie seltsimeestele kaelakiiget teeksid. Ja sellepärast siis läheme ja võitleme oma vabaduse eest. Ja sul, ema, ärgu olgu pisaraid minu jaoks, tea, et mina olen valmis eluga ja langen hea meelega, kui tarvis. Järeltulevad jõud maksavad kätte meie kõikide eest sel korral, kui nendel õnneks läheks meilt meie vabadus riisuda, mida ma mitte ei usu. Ja meil on ainult kaks teed – võita ehk surra. Elage hästi, tuhat tervist teile, minu armsad. 21.2.18. Liisi.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles