Pildid ja video kohtusaalist: Poseidoni klubi mõrvarid mõisteti pikaks ajaks vangi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus mõistis täna pikad vanglakaristused meestele, kes mõrvasid  süüdistuse järgi 2017. aasta jaanuaris Tallinnas ööklubis Poseidon kaks meest. Kohus mõistis Erik Kruusimäele mõrva eest 20-aastase ja Sten Kruusimäele 15-aastase vanglakaristuse. 

Kohus leidis, et tunnistuste järgi soovis Erik Kruusimägi tappa mõlemat Poseidoni ööklubis mullu 16. jaanuaril elu kaotanud allilmategelast Lauri Merimaad ja Sergei Permanovit.

Kohtunik Aime Ivanson ütles otsust välja kuulutades, et kohtus ei leidnud tõestamist, justkui oleks Erik Kruusimägi tapnud Poseidoni ööklubis kaks meest. «Oleks see tõendamist leidnud, oleksin ma mõistnud Erik Kruusimäe eluks ajaks vangi, paraku ei leidnud see kohtule esitatud tõendeid arvestades tõendamist,» ütles kohtunik.

Ivanson sõnul ütles Erik Kruusimägi sündmuskohal viibinud Siim Turta ja Eduard Pavljutšenko tunnistuste järgi, et Merimaa ja Permanov ei tohi ööklubist elusalt lahkuda. Kohus leidis, et Poseidoni ööklubis tekkinud olukorda juhtis ja valitses Erik Kruusimägi.

Kohus leidis, et Erik Kruusimäe puhul on tõendatud, et ta tappis Lauri Merimaa, samas puuduvad tõendid selle kohta, et ta lõi noaga ka Sergei Permanovit.

Kohus mõistis Sten Kruusimäe süüdi Sergei Permanovi tapmises. Lauri Merimaa tapmises mõistis kohus mehe õigeks.

Kohtunik märkis, et Sten Kruusimägi tunnistas ise üles, et ta tappis Permanovi, kuid seda hädakaitse olukorras, kuna Permanov olevat teda noaga rünnanud. Samas selgub kriminaalasja uurimisel kogutud ütlustest, et Permanovil oli pärast tema tapmist nuga taskus, seega ei saanud ta Sten Kruusimäge rünnata ja tegemist ei saanud olla hädakaitsega.

Kohtunik ütles otsust kommenteerides, et kahe mehe tapmine pandi toime julmal ja piinaval viisil, millest annab tunnistust see, et ohvritel olid noahaavad keha esiküljel ja selja taga. «Ei ole tõenäoline, et tapjad keerasid ise ohvrid pärast pussitamist ringi, et lüüa neid ka teisele poole. Seega olid ohvrid pärast esimeste noahaavade saamist elus ja suutsid ennast liigutada,» ütles kohtunik.

Siim Turta mõistis kohus süüdi kuriteo varjamises, kehalises väärkohtlemises ning asja rikkumises ja hävitamises. Liitkaristusena mõistis kohus talle selle eest kolme aasta ja nelja kuu pikkuse vanglakaristuse. Eduard Pavljutšenko mõistis kohus süüdi kuriteo varjamises ning karistas teda kahe ja poole aasta pikkuse vangistusega.

Prokurör nõudis 20. detsembril toimunud istungil Erik Kruusimäele eluaegset ja Sten Kruusimäele 20-aastast vangistust. Kuriteole kaasa aidanud ning laipade peitmisel abistanud Siim Turtale ning Eduard Pavljutšenkole nõudis prokurör vastavalt kolme ning kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistust.

Süüdistuse järgi veetsid kohtualused ja nende hilisemad ohvrid 2017. aasta 16. jaanuaril ühes seltskonnas aega, kuni nad ühise alkoholi tarvitamise käigus tülli läksid. Tekkinud tüli tõttu peksid Erik, Sten ja Siim kaht kannatanut käte ja jalgadega, põhjustades neile kergemaid vigastusi.

Pärast seda, kui kannatanud olid peksmise tõttu pikali kukkunud, pussitasid Erik ja Sten mõlemat ohvrit kümneid kordi. Kaks meest surid pussitamise käigus tekkinud vigastustesse kohapeal.

Kuriteo varjamiseks toimetasid neli süüdistatavat kannatanute surnukehad Viljandimaal asuva talu territooriumile, kus matsid surnukehad talukompleksis asuva saunamaja alla ning viskasid tapetud meeste riided ning muud kuriteojälgedega esemed kaevu. Tapatöö varjamiseks süütasid Sten Kruusimägi ja Siim Turta 22. jaanuaril ööklubi Poseidoni ruumid.

Kuna Siim Turta ütlusi ei saanud menetlusniormide rikkumise tõttu kohtus tõendina arvestada, siis mõistis kohus Sten Kruusimäe Poseidoni kulubi ruumide süütamises õigeks. Kuna Turta tunnistas enda osalemise süütamises üles, mõistis kohus ta selles süüdi. Turta peab hüvitama Tallinna Linnahallile süütamisega tekitatud kahju 5600 eurot.

Prokurör otsustab vaidlustamise pärast põhjendustega tutvumist

​Ringkonnaprokurör Eleliis Rattam sõnas otsuse kuulutamise järel, et ta on rahul sellega, et kohus mõistis mõrvarid süüdi ning karistas neid pika vabadusekaotusega.

«Arvestades nende teo jõhkrust ning nende hilisemaid püüdlusi kuriteojälgi varjata, on tegemist kahtlemata meestega, kelle puhul ei näe prokuratuur teist võimalust kui küsida neile pikki vanglakaristusi. Pärast tõenditega tutvumist nõustus ka kohus suures osas prokuratuuri süüdistusversiooniga. Kuivõrd mõnes osas hindas kohus tõendeid siiski ka teisiti, siis lõpliku otsuse vaidlustamise kohta võtame vastu pärast kohtuotsuse põhjendustega tutvumist,» selgitas prokurör Rattam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles