Vanemaid pahandab valla ükskõiksus: varem või hiljem võib see lõppeda mõne lapse surmaga (7)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussipeatus lumehunnikus. Pilt on illustratiivne.
Bussipeatus lumehunnikus. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Saue vallas nihutati kergliiklustee ehituse tõttu möödunud aasta algul koolibussi peatust 60 meetri võrra kaugemale, nüüd on kergliiklustee valmis, kuid bussipesa pole ehitatud ja lapsed peavad hommikuti ootama bussi autoteel kottpimedas.

Lapsevanem Sergo Kohal ütles, et esialgne peatus asus valgustatud tee ääres, mille kõrval oli bussil võimalik seisma jääda. «Nüüd viidi teise kohta, kus pole ootepaviljoni, valgustust ja bussitaskut.»

Peatus asub nüüd sõidutee ääres ja mahajäetud lauda nurga peal.
Peatus asub nüüd sõidutee ääres ja mahajäetud lauda nurga peal. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Peatus viidi mujale siis, kui hakati ehitama kergliiklusteed ja kanalisatsioonitrasse, mis oli arusaadav muudatus vanematele, kuna peatus jäi ehitusele ette.

Möödunud suve lõpuks oli kergliiklustee Alliku külas valminud ja lapsevanemad saatsid hoogsalt vallale kirju, et peatus omale kohale tagasi viia.

Ühelegi kirjale pole vastust tulnud. «Ma olen vallale seitsme kuu jooksul saatnud kolm-neli kirja, kuid vastust pole saanud ühelegi,» kommenteeris Kohal valla ignorantsust.

Peatus asub nüüd sõidutee ääres ja mahajäetud lauda nurga peal. Hiljuti oli ka traktor lükanud tee äärde meetrised lumevallid.

Lapsevanematele on kõige ebameeldivam, et vald lihtsalt ignoreerib probleemi. «Varem või hiljem võib see lõppeda mõne lapse surmaga,» ütles Kohal.

Liiklus on hommikuti teel tihe. «Piisab ühest autost, mis ei pane tähele, et lapsed teel ja ongi kõik,» ütles toimetusele veel üks lapsi kooli viiv kahe lapse isa. Ta mainis ka, et Saue linnas ei tohi veoautoga sõita ja siis paljudel juhtudel kasutatakse seda kõrvalteed Paldiski maantee ja Pärnu maantee ühenduseks.

Saue vallavanem Andres Laisk leiab, et praegune peatus on turvalises kohas. «Tänane koht ei ole ohtlik ja seal on ilus parkla, mis on teelt väljas ja on lastele ootealaks,» kommenteeris vallavanem. Ta lisas, et kusagil pole kirjas, et igal pool peavad olema kergliiklusteed ja laste praeguses peatuses on suhteliselt hõre liiklus ning lapsed saavad kõndida 60 meetrit ilma kõnniteeta.

Küsimusele, miks vald pole ühelegi vanemate kirjale vastust saatnud, vastas Laisk, et talle pole ühtegi kirja jõudnud. «Ega Postimees ei lähe ehitama ja nii kaua kuni vanemad Postimehesse kirjutavad, ei juhtu ka midagi.» Lastevanemate Postimehele saadetud kiri näitab küll, et nad on pöördunud valla poole.

Esialgne peatus asus valgustatud tee ääres, mille kõrval oli bussil võimalik seisma jääda.
Esialgne peatus asus valgustatud tee ääres, mille kõrval oli bussil võimalik seisma jääda. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Vallavanem põhjendas, et ehitustöödeks viidi peatus 60 meetrit eemale, kuid praeguseks pole see isegi halb lahendus. Laisk väitis, et kevadel tuuakse see uuesti arutellu ja vaadatakse, kas täiendatakse kergliiklusteed praeguse peatuseni või tuuakse peatus tagasi esialgsesse kohta. «See ei ole nii, et keegi helistab Postimehte ja me tõstame peatust ümber. Päris nii need asjad meil ei käi,» ütles ta ja täiendas, et peatus asus esialgselt maanteeameti territooriumil ning ametil on väga tõsised reeglid, kuidas tuleb ehitada bussitaskut. «Igal juhul me sellega tegeleme ja lahendame ta ühel moel või teisel,» täiendas vallavanem.

Koolibussi teenust pakkuva ettevõtte AS Samati transpordikorraldaja Valdur Kuuskla peatuse ohutuses probleemi ei näinud ja märkis, et nemad on vaid teenuseosutajad.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles