Nigeeria kaguosas sai valimiseelses vägivallas surma viis inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendikandidaadi Atiku Abubakari toetajad.
Presidendikandidaadi Atiku Abubakari toetajad. Foto: AP / AP

Nigeeria kaguosas asuvas Warri linnas sai esmaspäeval valimiseelses vägivallas surma viis inimest, teatas politsei.

Vägivald lahvatas kahe suurima erakonna toetajate vahel vaid päevi enne valimisi.

Delta osariigipolitsei eestkõneleja Andrew Aniamaka täpsustuse kohaselt lasti maha viis valitsuspartei toetajat.

"Ilmselt lasti ohvrid maha kättemaksuks rivaalitsevate poliitiliste jõudude toetajate poolt. Praeguseks on olukord rahunenud," ütles  Aniamaka.

Nigeeria võimupartei kritiseeris varem päeval USA-d, Ühendkuningriiki ja Euroopa Liitu presidendivalimiste eel tehtud hoiatuste eest.

USA, ÜK ja EL on viimastel nädalatel avalikult hoiatanud Nigeeria poliitikuid, et need hoiduksid valimispettusest ja -vägivallast. Lisaks pani neid muretsema president Muhammadu Buhari otsus peatada kõrge kohtuniku volitused.

Valimised toimuvad laupäeval ning Buhari taotleb neil teist ametiaega. Tema vastane on endine asepresident Atiku Abubakar ning oodatakse, et võistlus saab olema tihe.

Buhari valimiskampaania pressiesindaja Festus Keyamo sõnul on USA ja teiste avaldused "märkimisväärselt mööda" ning need polnud teretulnud.

"Selle asemel, et innustada meie riiki usutavate valimiste suunas, õõnestavad sellised avaldused avalikkuse usaldust," ütles Keyamo. "Näib, et need saadikud mustasid valimisi enne nende toimumist."

Keyamo ütles seda pärast Buhari ühe tähtsa liitlase, Kaduna osariigi kuberneri Nasir El-Rufai teadet, et valimistesse sekkuvad välismaalased "lähevad tagasi laibakottides".

Hiljem Rufai eitas vägivallale õhutamist ja taotles enda sõnul vaid Nigeeria suveräänsuse austamist.

Nigeeria eelmisi presidendivalimisi 2015. aastal peeti vabadeks ja ausateks, kuid seniseid kohalikke valimisi ja varasemaid presidendivalimisi on saatnud vägivald ja süüdistused pettuses.

Viimastel nädalatel on pinged Buhari Kõikide Edumeelsete Kongressi (APC) ja Abubakari Rahvademokraatliku Partei (PDP) vahel tõusnud.

PDP süüdistab valitsust katses valimisi enda kasuks kallutada. APC süüdistab PDP-d rahutuste õhutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles