Kirstukandjaid ei leia ka raha eest: Saaremaal soovitakse puusärgi vedamiseks muretseda kärud (4)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu.
Kalmistu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pöide osavallakogu liige Raivo Reinart soovitab Saaremaa vallavalitsusel valla kalmistutele lahkunu kirstu haua juurde toimetamiseks vanker-kärud muretseda, kirjutab Saarte Hääl.

«Kuna matustel ei jätku enam kirstukandjaid ning igal pool ei ole võimalik surnuaeda autoga sisse sõita, siis oleks mõistlik muretseda kalmistutele vanker-kärud, millega saab kirstu haua juurde viia,» rääkis Reinart, lisades, et me ei saa varsti oma inimesi enam maetud.

«Meie külad on jäänud tühjaks, enamasti elab seal paar pensionäri ning kui juhtub, et tuleb kedagi matta ja omakseid pole, siis ei leia ka palga eest mehi, kes tuleks kirstu kandma. Tuleb leiutada, kust saada noori mehi appi. Enamikus surnuaedades tuleb aga kirstu kanda pikka maad ja see on päris ränk käsitsi vedamine.»

Konkreetset vanker-käru Raivo Reinartil välja valitud ei ole. «Võib-olla oleks vallal mõistlik teemat uurida ja võtta pakkumine,» lausus ta. «Mina näen, et käru oleks nagu hobuvanker, paraja kõrgusega, kus saab kõrval käia ja kirstusangast kinni hoida. Eesmärk oleks lihtsalt raskus kätelt ära anda.» 

Reinarti sõnul on kirstu sangad üldjuhul ka väga ebamugavalt tehtud ja saja sammu pealt on kindel käevahetus ning kui kedagi vahetamas ka pole, on keeruline. Kui kirst on aga vankril, siis võib ka vanem inimene seal kõrval käia.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles