Austraalia taasavas migratsioonikeskuse Jõulusaarel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulusaare migratsioonikeskus.
Jõulusaare migratsioonikeskus. Foto: Department of Immigration and Citizenship (DAC)

Austraalia peaminister Scott Morrison teatas kolmapäeval vastuolulise migratsioonikeskuse taasavamisest Jõulusaarel.

Morrisoni sõnul on mõned kuud tagasi suletud keskuse taasavamine seotud vajadusega toime tulla ebaseaduslike sisserändajatega, kelle hulk on peaministri hinnangul tulevikus taas kasvamas seoses parlamendis vastu võetud uute seadustega.

Austraalia konservatiivsele vähemusvalitsusele sai teisipäeval osaks ajalooline kaotus hääletusel migrante puudutava eelnõu üle.

Parlament võttis vastu seaduse, mis lubab sisserändajatel ja turvapaigataotlejatel Nauru ja Manuse saarelt reisida Austraaliasse meditsiiniabi saamiseks. Austraalias on kehtestatud range asüülipoliitika, mis näeb ette, et riiki saabunud paadipõgenikud saadetakse Nauru ja Paapua Uus-Guinea laagritesse ning Austraaliasse neil asuda ei lasta.

Valitsus on karme tingimusi õigustanud sooviga panna asüülitaotlejad ümber mõtlema, enne kui nad merereisi ette võtavad.

India ookeanis asuval Jõulusaarel on varasematel aastatel korduvalt puhkenud keskuses vägivaldsed rahutused ja inimõigusaktivistid on kritiseerinud seal valitsevaid olusid.

Austraaliasse saabub aastas tuhandeid põgenikke, kellest paljud kasutavad transiitmaana Indoneesiat, kus nad lähevad ohtlikule mereretkele vaevu sõidukõlbulikel alustel.

Teisipäevane hääletus oli esimene kord ligi saja aasta jooksul, mil valitsus kaotas hääletuse tähtsa eelnõu üle ning varasematel kordadel on toonud see kaasa peaministri tagasiastumise või ennetähtaegsed valimised.

Morrison sai ründavast ja isiklikuks läinud lobitööst hoolimata lüüa seadusandjailt, kes nõuavad, et väljaspool riiki kinni peetavatel põgenikel oleks õigus Austraalias arstiabi saada.

Morrison kaotas eelmisel aastal parlamendienamuse ja on sestpeale sõltunud esindajatekoja sõltumatute liikmete toetusest.

Kaotus 74-75 saadi aasta esimesel istungil ja see tõstatas küsimuse peaministri ametissejäämisest.

Ametisolev valitsus kaotas hääletuse olulise eelnõu üle viimati 1929. aastal. Tollane peaminister Stanley Bruce kuulutas kohe välja ennetähtaegsed valimised ja kaotas need. Kui peaminister Arthur Fadden kaotas 1941. aastal sümboolse eelarvehääletuse, astus ta kohe tagasi.

Morrison välistas veel eelmisel nädalal ennetähtaegsete valimiste korraldamise, kui valitsus peaks hääletuse selle "rumala" eelnõu üle kaotama.

Koalitsioonil tuleb hiljemalt mais igatahes valimiste aeg kindlaks määrata ja praegu jäävad nad arvamusküsitlustes opositsioonilisele Tööparteile alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles