Venezuela pealinna haiglal pole enam lastele ravimeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatoitunud laps Venezuela haiglas.
Alatoitunud laps Venezuela haiglas. Foto: MARCO BELLO / REUTERS/Scanpix

Kuueaastasel Antonellal diagnoositi nelja aasta eest kurguvähk ja tema ema toob teda Venezuela pealinnas Caracases asuvasse Domingo Luciani haiglasse ravi saama nii tihti kui võimalik, vahendab CNN.

Viimasel korral oli aga Antonella ema see, kes abi vajas – ta alatoitunud naine minestas, kui haiglasse astus. Alatoitumus on naftariigis Venezulas tihe nähtus.

Antonella keemiaravisessiooni jäävad aga ühe harvemaks, sest haiglal on raskusi talle vajalike ravimite leidmisega. Ravimid on vaid üks vajalikest toodetest pikas nimekirjas asjadest, millest Venezuelas puudus.

Domingo Luciani arstid sõltuvad patsientide eest hoolitsemisel annetusest. Elekter haiglas katkeb tihti ja apteek on peaaegu tühi. Õhus ei levi ka tuttavat desinfitseerija aroomi – see sai otsa.

Ametlikke andmeid puudulike ravimite kohta pole ja Domingo Luciani laadsed asutused on karmi jälgimise all, et see nii jääks. Sissepääsude juures patrullib riiklik politsei või isegi hullem, eriüksuslased. Turvatöötajad peavad detailset nimekirja külastajatest ja kontrollivad igat kotti. Jutud käivad, et igal haigla korrusel on nuhk.

«Sõjavägi valvab haiglaid...valitsus, kes nad sinna saadab, soovib kontrollida saabuvaid annetusi,» ütles heategevusorganisatsiooni Comparte Por Una Vida heaks töötav Giselle, kes oma perekonnanime avaldada ei soovinud. Organisatsioon jagab abivajajatele ravimeid.

Giselle sõnul on ainus viis kindlustada, et ravimid abivajajateni jõuavad, need ise kohale toimetada, sest valitsus jätab need endale või müüb mustal turul maha.

Alatoitumust Venezeulas enne 2014. aastat probleemiks ei peetud. Nüüd aga on see valitsuse halbade otsuste ja langenud naftahinna tõttu sage nähtus. Venezuela valitsus aga eitab kriisi.

Toidupuudus ja üha kasvavad hinnad on viinud paljusid venezuelalasi toidukordi vahele jätma. Nad kutsuvad seda vastuolulise presidendi Nicolas Maduro järgi «Maduro dieediks».

Venezuela opositsiooniliider Juan Guaido kuulutas end läinud kuul Maduro asemel presidendiks ja üritab rahvusvaheliste toetajatega riiki humanitaarabi toimetada. Maduro aga keeldub seda vastu võtmast.

Ühe Domingo Luciani vanemarsti sõnul on annetused aga elutähtsad. «Enamik lapsi saabub siia alatoitununa,» ütles varjunime Jane kasutanud arst. «Toit, proteiin ja muud lisandid aitavad ravi kiirendada ja vabastada kohti teistele patsientidele.»

Vabu haiglakohti on hädasti vaja, sest Domingo Luciani on viimane haigla Caracases, kus töötab lastekirurgia osakond. Kuid ka selle 18st operatsioonisaalist kasutatakse vaid kolme. Ootejärjekorras on pealinnast üksi 500 last.

Palatid on täis häiritud lapsevanemaid, kes ootavad, et teada saada, kas nende lapsele jagub ravimeid. «Olukord on väga keeruline,» tunnistas Jane. Mõnikord ei saa me midagi teha.»

Olukord on raske ka haigla meeskonnale. Jane räägib mitut keelt ja pere Euroopas. Vanemarstina oleks tal kerge mõnes teises riigis tööd leida. Kui temalt selle kohta küsida, vastab ta: «Kui sa lahkud, siis keda sa õigupoolest peale iseenda aitad?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles