NATO peasekretär kohtub INFi asjus Lavroviga (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg ja Sergei Lavrov läinud aasta septembris.
Jens Stoltenberg ja Sergei Lavrov läinud aasta septembris. Foto: Alexander Shcherbak/TASS/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg teatas, et kohtub sel nädalal keskmaa tuumajõudude lepingu INF asjus Vene välisministri Sergei Lavroviga.

Kohtutakse reedel algaval Müncheni julgeolekukonverentsil ning NATO püüab veenda Moskvat loobuma uuest raketisüsteemist, mis alliansi sõnul rikub INFi.

USA käivitas 2. veebruaril Venemaa rikkumistele viidates kuuekuise INFist lahkumise protsessi. Seepeale teatas leppest lahkumisest ka Venemaa.

«Ma loodan kohtuda Lavroviga Münchenis ja minu arvates on tähtis Venemaaga dialoogi pidada eriti nüüd, kus me oleme silmitsi nii paljude keeruliste probleemidega,» ütles Stoltenberg Brüsselisse NATO kaitseministrite kohtumisele saabudes.

USA lubatud lahkumine saab teoks alles augustis, mis annab aega lepe päästa, ehkki vähesed usuvad, et see on võimalik. Stoltenbergi sõnul kavandab NATO juba tulevikku INF-leppeta ja enamate rakettidega.

INFi tulevik on ka NATO kaitseministrite kohtumise peateema, sest kardetakse, et selle lagunemine toob Euroopas kaasa uue võidurelvastumise. 

Stoltenberg ütles, et NATO-l ei ole kavas paigutada Euroopasse uusi maapealseid tuumarevlasüsteeme.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles