Poola ostab USA-lt 414 miljoni dollari eest raketisüsteeme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIMARS süsteem õppustel Kuveidis.
HIMARS süsteem õppustel Kuveidis. Foto: Sgt. James Larimer / U.S. Army Central / Scanpix

USA ja Poola allkirjastasid leppe, mille järgi ostab Varssavi 414 miljoni dollari eest mobiilseid raketisüsteeme HIMARS.

«Meil on hea meel teha teiega Poola riigikaitse osas koostööd,» ütles USA asepresident Mike Pence Varssavis, kus lepe täna allkirjastati. «Poolast saab seeläbi üks võimekamaid ja tugevamaid riike maailmas,» lisas ta, rõhutades veel, et USA seisab alati oma NATO liitlase kõrval.

Suuresti sama rääkis ka Poola president Andrzej Duda, kes on ärgitanud Washingtoni paigutama Poolasse alaliselt rohkem vägesid.

Duda sõnul on ostul tohutu mõju mitte ainult Poola kaitsevõimekuse suurendamisele ja Poola sõjaväele, vaid ka julgeoleku suurendamisele NATO idatiival.

20 HIMARS süsteemi ostu esimene tarne toimub 2023. aastal. Lockheed Martini toodetav HIMARS süsteem suudab tulistada kuus raketti 70 kilomeetrise ulatusega või ühe raketi ulatusega 300 kilomeetrit. Praegu kasutavad seda 19 riiki, nende seas USA üksused Iraagis ja Süürias.

Möödunud aasta märtsis sõlmis Varssavi Washingtoniga veel 4,7 miljardi dollarise leppe Patriot õhutõrjesüsteemi ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles