Süüriast naasvaid Briti kodanikke ähvardab pikk vangistus (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürlased Deir Ezzori provintsis.
Süürlased Deir Ezzori provintsis. Foto: RODI SAID / REUTERS / Scanpix

Pikemat aega Süürias viibinud Briti kodanikud seisavad uue terroritõrjeseaduse kohaselt tulevikus kodumaale naastes silmitsi kümne aasta pikkuse vangistusega.

Briti luure hinnangul viibib Süürias veel sadu Suurbritanniast pärit võitlejaid ajal, mil äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) on kaotanud sisuliselt kogu oma territooriumi Süürias ja Iraagis. 

Varasema terroritõrjeseaduse järgi pidid Briti võimud karistuse määramiseks tõestama, et välismaal viibinud kodanik oli seal seotud terroristliku tegevusega. 

Siseministri Sajid Javidi sõnul on võimudel nüüd õigus kuulutada ükskõik milline regioon väljaspool Suurbritanniat terroristlikuks piirkonnaks, eesmärgiga kaitsta avalikkust terroriohu eest. Pelgalt nende piirkondade külastamine võrdub nüüdsest kuriteoga. 

Erandeid tehakse õigustatud põhjuse korral antud piirkonnas viibimiseks. See hõlmab humanitaartöötajaid, relvajõude, ÜRO töötajaid, ajakirjanikke ning matustele või haigetele sugulastele külla läinud inimesi. 

Briti kodanikele antakse alates sellise piirkonna määramisest üks kuu sealt lahkumiseks.

USA toetatud Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) on oma pealetungi käigus ISISe vastu pidanud kinni suure arvu välismaalt pärit džihadiste.  

Briti võimudel on olnud raskusi naasvate kodanike süüdimõistmisel, kuna pole asitõendeid konkreetsete isikute tegevusest. Briti siseministri sõnul võimaldab uus seadus paremini karistada neid, kes tahavad teha kahju. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles