Pence nõuab ELi liitlastelt Iraani tuumaleppest lahkumist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Mike Pence kohtumisel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga Varssavis.
USA asepresident Mike Pence kohtumisel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga Varssavis. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

USA asepresident Mike Pence nõudis täna Poolas Lähis-Ida konverentsil, et Euroopa Liidu riigid lahkuksid Iraani tuumaleppest ja ähvardas Teherani lisasanktsioonidega.

Pence ütles Varssavi konverentsil, millest võtavad osa Iisraeli ja araabia riikide liidrid, et Iraan on suurim oht Lähis-Ida rahule ja julgeolekule. Tema sõnul kavandab Iraani režiim oma piirkondlike ambitsioonidega uut holokausti.

Pence mõistis hukka Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia algatuse, mis võimaldab ettevõtetel USA sanktsioonidest hoolimata Iraanis tegevust jätkata. «See on järelemõtlematu samm, mis üksnes tugevdab Iraani, nõrgendab ELi ning suurendab vahemaad Euroopa ja Ühendriikide vahel,» ütles ta.

«On tulnud aeg, et meie Euroopa partnerid lahkuksid Iraani tuumaleppest ja liituksid meiega, kes me avaldame majanduslikku ja diplomaatilist survet, mida on vaja, et anda iraani rahvale, piirkonnale ja kogu maailmale rahu, julgeolek ja vabadus, mida nad väärivad.»

Pence tõotas maksimaalset survet, kuid ei kutsunud siiski otsesõnu režiimi kukutama.

«Kui Iraani majanduses jätkub langus ja iraani rahvas tuleb tänavatele, peavad vabadust armastavad riigid kokku hoidma ja võtma Iraani režiimi vastutusele selle kurja ja vägivalla eest, mida ta on teinud oma rahvale, piirkonnale ja laiale maailmale.»

USA sanktsioonid karmistuvad, kui Iraan ei muuda oma ohtlikku ja destabiliseerivat käitumist, ähvardas USA asepresident.

Euroopa Liit ei ole seni ilmutanud soovi lahkuda 2015. aastal USA toonase presidendi Barack Obama ametiajal Iraaniga sõlmitud leppest, mis kohustas Iraani tuumaprogrammist loobuma ja tühistas vastutasuks talle kehtestatud sanktsioonid.

Iraani tuumaleppe osapoolte esindajate ühispilt 2015. aastal. 
Iraani tuumaleppe osapoolte esindajate ühispilt 2015. aastal. Foto: JOE KLAMAR / AFP / Scanpix

ELi kinnitusel täidab Iraan lepingut, seda on tunnistanud ka Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA).

Ühendkuningirik, Prantsusmaa ja Saksamaa teatasid jaanuaris maksemehhanismi loomisest, millega EL loodab päästa Iraani tuumaleppe ja minna mööda USA sanktsioonidest.

Mehhanism registreeritakse Prantsusmaal, seda haldab Saksamaa ja on kolme riigi ühise rahastusega. Maksemehhanism lubaks ELi firmadel kaubelda Iraaniga rikkumata Washingtoni sanktsioone.

Kolm riiki on osa Iraani 2015. aasta tuumaleppest, millega Teheran nõustus tõmbama tagasi oma tuumaprogrammi vastutasuks sanktsioonidest vabastamisele. USA lahkus leppest möödunud aastal ja kehtestas Iraanile taas sanktsioonid.

Uue institutsiooni nimi on INSTEX (kaubavahetuse toetuse instrument) ja kuigi see on kolme riigi ühisprojekt, annavad sellele ametliku toetuse kõik Euroopa Liidu liikmesriigid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles