Tablettidest narkootikumideni on lihtne, aga kuhu edasi? (1)

Ralf Sauter
, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulises draamas «Ben on tagasi» naaseb 19-aastane Ben Burns (Lucas Hedges) jõululaupäeva hommikul äärelinnakoju. Beni ema mängib Julia Roberts.
Jõulises draamas «Ben on tagasi» naaseb 19-aastane Ben Burns (Lucas Hedges) jõululaupäeva hommikul äärelinnakoju. Beni ema mängib Julia Roberts. Foto: Kaader filmist

Igal aastal sureb Ameerika Ühendriikides üledoosi tõttu üha rohkem inimesi. Tunamullu nõudsid uimastid seal enam kui 72 000 inimelu, kusjuures enamiku surmadest põhjustasid opioidid eesotsas heroiini ja fentanüüliga. Hirmsal kiirusel süveneva opioidikriisi käes vaevlevas USAs saab paljude uimastisõltuvus muuseas alguse arstikabinetist, sest kangeid valuvaigisteid kirjutatakse välja kergekäeliselt. Tablettidest lootusetult sõltuvusse jäänud inimene jõuab lõpuks illegaalsete narkootikumideni, mis on sama mõjuga, aga kangemad ja hulga odavamad.

Emotsionaalse draama «Ben on tagasi» hilisteismeline peategelane Ben Burns (Lucas Hedges) on üks tuhandetest noortest, kelle isiklik kogemus olnud täpselt selline. Beni ja tema meeleheitliku ema suhet vaatleva filmi tegevus toimub küll jõulude ajal ühe pingelise ööpäeva jooksul, ent dialoogist paljastub, et 14-aastaselt hakkas spordiõnnetuses viga saanud Ben võtma arsti soovitusel uimastavaid ravimeid, mis vormisid poisist varakult iseka narkomaani. Kui film algab, saabub sõltuvusravile saadetud 19-aastane Ben perele pühade ajaks külla, olles paar kuud uimastitest puhas olnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles