Hongkongi võimud konfiskeerisid rekordarvu ninasarviku sarvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hongkongi tolliametnikud avastasid kokku 40 kilogrammi ninasarviku sarvi.
Hongkongi tolliametnikud avastasid kokku 40 kilogrammi ninasarviku sarvi. Foto: HANDOUT / REUTERS / Scanpix

Hongkongi lennujaamas tabati kaks meest, kellel oli kaasas 24 ninasarviku sarve, mille koguväärtus mustal turul on ligikaudu miljon dollarit.

Tegemist on viimase aja ühe suurima ninasarviku sarvede konfiskeerimise juhtumiga Hongkongis. Smugeldajad olid pakkinud sarved kahte pappkasti, ent tollitöötajate läbiviidud kontrolli tõttu jäid mehed vahele.

Smugeldajad saabusid Lõuna-Aafrika Vabariigist Johannesburgist ja olid teel Vietnamisse. Nad tabati ümberistumisel Hongkongis, ent võimud ei avalikustanud smugeldajate kodakondsust. 

Kohaliku keskkonnaorganisatsiooni ADM Capital Foundation programmidirektor Sophie le Clue ütles, et ninasarviku sarved kaalusid kokku ligi 40 kilogrammi ja need moodustavad 20 protsenti kõigist viimase viie aasta jooksul Hongkongis avastatud ninasarviku sarvedest.

Keskkonnaorganisatsioon kahtlustab, et ninasarviku sarvede smugeldamise taga on organiseeritud võrgustik.

«Mida mina tahaksin näha on see, et kohtu alla ei läheks mitte üksnes need inimesed, kes salakaupa veavad, vaid ka need, kes on kuritegude organiseerimisega seotud,» ütles le Clue uudisteagentuurile AFP.

Alles kahe nädala eest avastati Hongkongis kaheksa tonni soomuslooma soomuseid ja üle tuhande elevandiluu, mis olid teel Nigeeriast Vietnamisse. 

Keskkonnakaitsjad on korduvalt kutsunud Hongkongi üles tegutsema aktiivsemalt ebaseadusliku smugeldamise vastu ja seda eelkõige karistusi karmimaks muutes. Arvatakse, et nende kuritegudega tuleks tegeleda sama jõuliselt nagu tegeletakse uimastismugeldajate ja teiste kuritegelike jõukudega.

Nõudlus ninasarviku sarvede järele on eriti suur Hiinas ja Vietnamis, kus osa traditsioonilise meditsiini praktiseerijaid reklaamib seda kui imerohtu. Tegelikult koosneb ninasarviku sarv keratiinist, samast proteiinist, millest inimeste juuksed ja küüned. 

Ühe ninasarviku sarve eest võib Aasias teenida kuni 60 000 dollarit ja selline suur summa innustab kuritegelikke jõuke tegutsema. Kõige enam on kannatanud Lõuna-Aafrika Vabariik (LAV), kus elab 80 protsenti kogu maailma ninasarvikutest. Ainuüksi 2018. aastal tapeti LAV-is 769 ninasarvikut, viimase kümne aasta jooksul on tapetud üle 7100 looma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles