Fosforiiditeema endiselt päevakorral (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fosforiit
Fosforiit Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Lüganuse valla elanik Juhan Pärtna tegi 2017. aasta kevadel maavalitsusele taotluse tema kasutusvalduses oleva riigimaa väljaostmiseks. Maavalitsus küsis nõusolekut maa-ameti käest. Vastus oli eitav, kuna kinnistu asub Aseri fosforiidimaardla peal.

Postimees küsis maa-ametilt, kas passiivse varuna arvel olev maavara saab olla põhjenduseks maa müügist keeldumisel – Eestis pole praegu ükski fosforiidimaardla arvel aktiivse varuna.

Maa-ameti geoloogia osakonna juhataja Reet Roosalu selgitas, et praegu passiivse varuna arvel olev maavara võidakse tulevikus ümber hinnata aktiivseks. «Aja jooksul saadakse uusi teadmisi, arenevad kaevandamistehnoloogiad, täienevad võimalikud mõjude leevendusmeetmed, misjärel võidakse teha otsus passiivse maavara aktiivseks ümberhindamiseks.» Maa-amet peab maapõue kasutamist mõjutava tegevuse korraldamisel tagama juurdepääsu maavarale. «Olukorras, kus maad on tarvis kasutada kaevandamise eesmärgil ja maa omanik ei nõustu maa kasutamisega, on juurdepääs maavarale takistatud,» lisas Roosalu. Maa põllumajanduslik kasutus on võimalik ka maa rendi kaudu.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles