Valge Maja: USA-Hiina kaubanduskõnelustel tehti edusamme (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaubandusesindaja Robert Lighthizer (vasakul) koos Hiina asepeaministri Liu Hegaga.
USA kaubandusesindaja Robert Lighthizer (vasakul) koos Hiina asepeaministri Liu Hegaga. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AFP / Scanpix

Pekingis sel nädalal toimunud USA-Hiina kaubanduskõnelustel tehti edusamme, teatas Valge Maja ja kinnitas kõneluste jätkumist järgmisel nädalal Washingtonis.

«Need üksikasjalikud ja pingsad kõnelused viisid edasiminekuteni kahe osapoole vahel,» teatas Valge Maja pressiosakond.

«Siiski on veel palju tööd ees. Osapooled jätkavad tööd lahtiste küsimuste kallal enne 1. märtsi tähtaega, pärast mida tõstetakse 10-protsendist tollimaksu teatud Hiinast imporditud kaupadele,» lisati teates.

USA rahandusminister Steven Mnuchin kirjutas Twitteris, et temal ja USA kaubandusesindajal olid tulemuslikud kohtumised majanduse eest vastutava Hiina asepeaministri Liu Hega. 

USA president Donald Trump viitas sel nädalal, et on valmis leppele jõudmise tähtaega 1. märtsist kaugemale lükkama, juhul kui sellele lähedale jõutakse.

Washington peatas detsembris kolmeks kuuks Trumpi kava suurendada imporditolle 200 miljardi väärtuses Hiina kaupadele praeguselt kümnelt 25 protsendile, et anda aega läbirääkimisteks.

Tänaseks on maailma kaks suurimat majandust kehtestanud teineteisele kokku üle 360 miljardi dollari väärtuses imporditolle, mis rõhuvad nende riikide tootmissektorit ja maailmaturgu.

USA nõuab, et Hiina teeks laiaulatuslikke muudatusi oma kaubandustavades, mis on Ühendriikide silmis ebaõiglased. Eriti puudutab vaidlus USA tehnoloogia ja intellektuaalomandi vargust ja piiranguid Hiinas äri tegevatele firmadele.

Peking on nõustunud suurendama USA kaupade ostmist, kuid ilmselt ollakse vastu tööstuspoliitika olulisele muutmisele ja riigiabi vähendamisele.

Rahvusvaheline Valuutafond hoiatas pühapäeval globaalse majandustormi eest, kui suurriigid kaubandustüli ei lahenda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles