Novitšoki-ohvri vanemad nõuavad Briti võimudelt vastuseid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dawn Sturgess.
Dawn Sturgess. Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Juulis Inglismaal Salisburys Novitšoki-nimelise närvimürgiga kokku puutunud ja selle tagajärjel surnud Dawn Sturgessi vanemad võtsid reedel esimest korda avalikult sõna ja kritiseerisid Briti valitsust endise Vene topeltagendi Sergei Skripali Salisburysse paigutamise eest, mis seadis ohtu sealsed elanikud.

Stan ja Caroline Sturgess väljendasid usutluses Guardianile muret ka selle pärast, et närvimürki võib tänini kusagil leiduda.

Novitšoki-rünnakus ainsana surma saanud Dawni vanemad kurdavad, et ei ole kõigile juhtumiga seotud küsimustele vastust saanud, ja nõuavad selgitust Briti võimudelt.

Abielupaari sõnul on nende tütart kujutatud ülekohtuselt kodutu narkomaanina, ehkki ta oli kolme lapse ema.

Endine agent Sergei Skripal ja tema tütar leiti möödunud aasta 4. märtsil teadvusetuna Salisburys pargipingilt. Hiljem selgus, et neid rünnati närvimürgiga Novitšok. Suurbritannia esitas Venemaale süüdistuse. Skripalid jäid ellu.

Dawn Sturgess sai mürgistuse juuni lõpus ja suri 8. juulil. Naine mürgitas end lõhnaveega, mille tema kaaslane Charlie Rowley oli leidnud ja talle kinkinud.

Dawn Sturgess pihustas tuntud firma pudelist mürki randmetele. Nii tema kui Rowley haigestusid oma kodus Amesburys.

Politsei arvas esialgu, et nad on narkootikume tarvitanud. Analüüsid näitasid aga Novitšoki-mürgitust.

Rowley jäi ellu, Sturgess suri.

Ametnikud arvavad, et pudel oli mõeldud Novitšoki salaja Suurbritanniasse toomiseks. Uurijate hinnangul jätkunuks kogusest tuhandete inimeste tapmiseks.

Dawn Sturgessi vanemad leiavad, et mürgirünnaku tegelik ohver on nende tütar, mitte Skripalid.

«Tema (Sergei Skripal) võttis riski - ta pidi teadma, et on võimalus, et teda ikka veel jälitatakse,» ütles Caroline Sturgess.

Abielupaar kinnitab, et Venemaad nad selle pärast ei vihka.  «Tahan vaid oma valitsuselt tõde. Mida nad varjavad? Ei usu, et nad on andnud meile kõik faktid. Kui ma kedagi süüdistan, siis valitsust Skripali Salisburysse paigutamise eest,» ütles Stan Sturgess.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles